Najnovije

PUTIN IGNORIŠE ZELENSKOG: Pregovori o Donbasu u ćorsokaku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poslao je zahtev za razgovor sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, ali Kremlj nije odgovorio na njega, izjavio je Zelenski u intervjuu za francuski list Figar Figaro, čiji je tekst naveden na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika.

Vladimir Zelenski (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Prema rečima Zelenskog, on je izrazio želju da razgovara sa Putinom nakon što su u Donbasu ubijena četiri ukrajinska vojnika i zatražio od šefa njegove kancelarije da kontaktira ruskog lidera. Međutim, ruska strana navodno nije pristala na razgovor, a kasnije je izjavila da nije dobila zahtev za razgovor iz Kijeva.

„Zvanično su rekli da nije bilo zahteva. Ali sećam se “, naglasio je Zelenski.

Dodao je da ova situacija jasno pokazuje pravi odnos Moskve prema mogućnosti da se rat u Donbasu okonča. „Pitaju me da li Rusija želi da okonča rat. Na ovo pitanje mogu se odgovoriti delima: Zvao sam, ali nisu mi odgovorili“, objasnio je predsednik Ukrajine.

Dana 12. aprila objavljeno je da je predsednik Ukrajine zatražio od Moskve pregovore sa ruskim kolegom. Sekretar za štampu predsednika Ukrajine Julija Mendelj objasnila je da Zelenski želi da razgovara sa Putinom o eskalaciji sukoba u Donbasu. Istovremeno, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je sutradan da Kremlj nije primio takve zahteve od ukrajinske strane.

Od kraja marta primećeno je naglo pogoršanje situacije u zoni oružanog sukoba u Donbasu; strane primećuju porast granatiranja i koncentracije vojne opreme na liniji kontakta. S tim u vezi, Ukrajina optužuje Rusiju da je izgradila svoje vojno prisustvo u regionu, jer smatra da je ona odgovorna za sukob. Pregovori u okviru Trilateralne kontakt grupe o Donbasu su u ćorsokaku.

Kako je MiG-31 zaustavio američki špijunski avion, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji