Najnovije

IZRAEL NE MIRUJE, SADA NA UDARU DAMASK! Sirija žestoko uzvratila! (FOTO/ VIDEO)

Sirijska protivvazdušna odbrana odbila je izraelski raketni napad na Damask, javili su državni mediji.

Sirijski PVO (Foto: SANA)

- Sirijska protivvazdušna odbrana presrela je izraelske rakete koje su doletele iz libanskog vazdušnog prostora - javili su državni mediji. Ranije su državni mediji saopštili da su se čule velike eksplozije.

Sirijski vojni izvor citiran je na SANA-i, rekavši da su napadi bili usmereni na delove centralnih i južnih područja, bez elaboriranja lokacija, dodajući da je načinjena samo materijalna šteta. Nisu sve rakete oborene, neke su pogodile ciljeve i nanele štetu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) tvrdi da su se u Damasku i oko grada osetile snažne eksplozije, praćene izraelskim udarima na vojne položaje Sirijske arapske vojske (SAA).

Takođe je tvrdi da je u napadima ubijeno osam provladinih boraca. Neki izveštaji ne pominju žrtve, dok drugi tvrde da je 10 poginulo.

- Vazdušni napadi takođe su se dogodili na jugu provincije Homs i u pograničnom pojasu između Homsa i Tartusa - ​​rekao je šef Opservatorije Rami Abdul Rahman za AFP.

Izraelska vojska, koja retko priznaje svoje udare u Siriji, saopštila je za AFP da neće komentarisati "informacije koje dolaze iz inostranstva".

Ovo je prvi napad koji se pripisuje Izraelu za skoro mesec dana i poklapa se sa Netanijahuovom borbom da ostane na vlasti. Nema zvanične potvrde od IDF-a o sprovođenju napada.

Zapadni obaveštajni izvori rekli su da su pojačani napadi Izraela na Siriju od prošle godine deo rata u senci koji su odobrile Sjedinjene Države. Napadi su takođe deo antiiranske politike koja je u poslednje dve godine navodno potkopala opsežnu iransku vojnu moć bez započinjanja značajnog povećanja neprijateljstava. Nije bilo neposredne potvrde od Izraela, koji generalno ne komentariše pojedinačne vazdušne napade u Siriji.

Ovo je prvi navodni izraelski vazdušni napad u Siriji u proteklih mesec dana, a poslednji takav napad prijavljen je 10. maja.

U napadu 10. maja, jedan mladić je povređen nakon što je izraelski helikopter navodno gađao kuću u Ajn Eltinahu, zapadno od grada Hader u provinciji Kuneitra u Siriji, istočno od granice sa Izraelom, navodi SANA.

IDF je pokrenuo stotine napada u Siriji od početka rata 2011. godine.

Turski bombarderi rasturaju Garu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube