Najnovije

VOJSKE DESET ZEMALJA NA JUGU SRBIJE: Uvežbavaju zajedničku taktiku

U okviru međunarodne vežbe „Platinasti vuk 21“, koja se od 3. do 18. juna izvodi u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga devet drugih država realizuju intenzivne vežbovne aktivnosti, saopštava Vojska Srbije.

Platinasti vuk 21 (Foto: Vojska Srbije)

Mešoviti timovi uvežbavaju taktike, tehnike i procedure sa neubojitim oružjem koje se primenjuju prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama. Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, blokada i pretraga terena, rad na kontrolnom punktu, realizacija motorizovanih i pešačkih patrola i pružanje prve pomoći deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih programom obučavanja. U obuci se koristi i simulator virtuelnog bojišta, navodi se na zvaničnom sajtu Vojske Srbije.

Vežba se izvodi sa ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika oružanih snaga na taktičkom nivou u toku izvođenja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju. 

„Platinasti vuk“ je vežba koje se realizuje u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku. Ove godine na vežbi učestvuju pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Srbije.

Koje zemlje imaju najviše oružja po glavi stanovnika, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji