Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Pronađena masovna grobnica u Iraku: Porodice ubijenih zahtevaju odgovore!

Forenzički antropolozi pronašli su ukupno 123 tela od 583 ubijenih zatvorenika koje je Islamska država pogubila u mestu Baduš, severozapadno od grada Mosula.

Masovna grobnica u Iraku. (Foto: Jutjub)

Reč je o masakru počinjenom 2014. godine, kad je u Badušu ID oslobodio zatvor, sunitske zatvorenike pustio na slobodu, a zatvorenike šijitskog pravca islamske vere potrpao u kamione, prevezao u jarugu i onde ih poubijao.

Grobnica u Badušu jedna je od njih više od dvesta, u kojima su zakopane žrtve ID-ovih krvavih pohoda. Ujedinjene nacije procenjuju kako su na taj način u Iraku pogubili i zakopali oko dvanaest hiljada žrtava.

Porodice ubijenih dale su svoje DNK uzorke kako bi ih forenzičari uporedili sa ostacima pronađenih tela.

- Već sedamnaest godina ne znam da li mi je sin živ ili mrtav. Potrebni su mi odgovori - rekao je Abas Muhamed, čiji je sin osuđen na robiju u Badušu nakon što su ga 2005. ubile američke vojne snage.

U sličnom neznanju žive brojne iračke porodice. Najm al-Juburi, načelnik provincije Niniva, kaže da hiljade porodica željno iščekuju da saznaju što se dogodilo njihovim rođacima.

Osim grobnica iz vremena najgore vladavine ID-a, iračke vlasti muče i još neotkrivene masovne grobnice iz vremena diktatorskog režima Sadama Huseina, za koje se takođe veruje da ih ima u velikom broju.

Kopajući grobnicu u Badušu članovi tima bore se sa "iscrpljujućom vrućinom, pomešanim ostacima, zmijama i škorpionima", rekao je Saleh Ahmed, jedan od trideset radnika na grobnici.

DŽihadistima odzvonilo, sirijska elitna jedinica se ne plaši smrti! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube