Najnovije

PUTIN PREZADOVOLJAN: S-500 “Prometej” sposoban da svako američko najmodernije naoružanje pretvori u prah (VIDEO)

Sistem je sposoban da otkrije i istovremeno pogodi do deset balističkih hipersoničnih ciljeva, koji lete brzinom od 5-7 kilometara u sekundi.

S 500 (Foto: RIA)

Najnoviji ruski protivavionski raketni sistem S-500 Prometej, sposoban je da neutrališe, bilo koje ofanzivno američko oružje.

Ovo stoji u članku američkog Internet magazina Defense World.

Kako napominju autori publikacije, ruski protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“ već je dovoljno brusio živce Zapada i konkretno SAD, budući da predstavlja ne iluzornu opasnost za američke oružane snage.

Međutim, Rusija se neće zaustaviti na ovoj jednoj instalaciji i već se pripremila za puštanje novog, još smrtonosnijeg sistema PVO S-500 Prometej, koji prema programerima, ima mogućnost obaranja pete generacije letelice, sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti, pa čak i hipersonično oružje.

Štaviše, ulazak ovog kompleksa u upotrebu nije daleko – kako je prethodno rečeno u ruskom Ministarstvu odbrane, sva ispitivanja sistema su završena, a prvi uzorci će ove godine otići na raspolaganje ruskoj vojsci.

Prema autorima Defense World-a, kompleks S-500 u potpunosti karakteriše njegovo ime – „Prometej“.

Prometej je inače, jedan od titana u starogrčkoj mitologiji, branilac ljudi od samovolje bogova, Zevsov brat i istovremeno glavni varalica celog Olimpa.

Upravo je on ukrao vatru od Hefesta i dao je ljudima, postavši tako pravi bog vatre.

A Rusija, u liku S-500, danas prima svog „boga vatre“ sposobnog da uništi interkontinentalne balističke rakete, hipersonične krstareće rakete sa ogromnom kinetičkom energijom, letelice, uključujući stelt letelice, bespilotne letelice i letelice.

„Prometej“ nema analoge u celom svetu i zapravo je jedini raketni bacač, koji pripada klasi svemirske odbrambene opreme.

Ovo je pun udarac za vojni prestiž Sjedinjenih Država, s obzirom da je S-500 sposoban, da neutrališe, bilo koje američko ofanzivno oružje i po svojim parametrima nadmašuje sve protivraketne i protivavionske sisteme dostupne američkim oružanim snage.

Očekuje se da S-500 ima prošireni domet do 600 kilometara, što je 200 kilometara više od njegovog prethodnika, sistema S-400 Trijumf.

Protivvazdušni odbrambeni sistem biće sposoban da uništava hipersonične i balističke ciljeve presretačima, koji deluju na visini većoj od 185 kilometara.

Tokom ispitivanja, prema zvaničnim podacima, „Prometej“ je mogao da pogodi ciljne rakete na udaljenosti od 480 kilometara, što je apsolutni rekord za sve takve instalacije.

Istovremeno, vreme odziva S-500 je oko 3-4 sekunde, što je znatno manje od vremena S-400 (9-10 sekundi).

Sistem je sposoban da otkrije i istovremeno pogodi do deset balističkih hipersoničnih ciljeva, koji lete brzinom od 5-7 kilometara u sekundi.

Takođe ima za cilj uništavanje hipersoničnih krstarećih raketa i drugih vazdušnih ciljeva brzinom iznad 5. maha.

Cilj koji pogodi, u visinu može dostići 180-200 kilometara, odnosno S-500 je sposoban da deluje u bliskom svemiru.

Istovremeno, sama instalacija se sastoji od borbenog komandnog mesta sa automatizovanim sistemom upravljanja, radarskog kompleksa, uključujući multifunkcionalni radar i oko 12 protivavionskih raketnih sistema instaliranih na ruskoj ili u nekim slučajevima, beloruske proizvodnje šasija.

Glavna raketa S-500 biće dvostepena raketa čvrstog goriva 40N6M, koju Zapad naziva „Nudol“ – a samo od ovog imena zapadni analitičari su već zgroženi.

Ova raketa, dugačka više od 9 metara, ima eksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu sa dometom od oko 500 kilometara i tačnošću od 95%, a sposobna je za brzine veće od 9 Maha.

Ona će postati glavno oružje protiv najnovijih modela hipersoničnog oružja, koje Sjedinjene Države, međutim, još uvek nemaju.

A to znači da će prvi put glavni projektil za S-500 biti antisikele 77N6-N i 77N6-N1 – prve rakete ruske proizvodnje sa inertnim bojevim glavama u istoriji.

Kao što primećuju autori Defense World-a, reč je o pravim “kinetičkim ubicama” sa sposobnošću uništavanja nuklearnih bojevih glava samo jednom snagom udara.

Prema autorima, zapravo će „Prometej“ moći da pretvori u prah sve najsavremenije američko oružje.

Prvo, to je hiperzvučno oružje za brzi odgovor AGM-183 koje trenutno razvija Lockheed Martin.

Drugo, svi stelt avioni, uključujući napredne F-22 Raptor i F-35.

Treće, to su, naravno, svemirski sateliti, na koje je Pentagon nedavno ozbiljno uložio sredstva.

Naravno, Vašington može polagati neke nade u srednjefrekventni ometač sledeće generacije NGJ-MB, koji će biti instaliran na avionu za elektronsko ratovanje F / A-18G.

Međutim, mora se razumeti da će S-500 biti integrisan u jedinstvenu mrežu sa sistemima S-400, S-300VM4 i S-350, formirajući sa njima integrisani sistem PVO, koji će takođe imati najsavremeniji ruski radare kojima raspolaže.

Dakle, rezimirajte autore Defense World-a, odgovor na pitanje da li bi Zapad trebalo da se plaši ruskog sistema PVO S-500 ne bi trebalo da izaziva nikakve sumnje: svakako vredi.

Broj novozaraženih povećan za 3.000 procenata, a lideri su u vakcinisanju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: borba.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji