Najnovije

RATNA OLUJA STIŽE U SEVERNU SIRIJU: Pijuni zauzimaju pozicije, Turska iskoristila Bajram za dogovor sa džihadistima

Manje od 24 sata nakon izraelskog napada na nepoznato mesto u blizini sirijske provincije Alepo, detalji počinju da se otkrivaju.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Velikoj Britaniji izvestila je da su u napadima ubijena petorica "proiranskih boraca" lojalnih Damasku. Dvojica su bili Sirijci, dok trojica nisu.

Pored toga, SOHR tvrdi da su izraelski ratni avioni F-16 uništili bazu koju su koristile proiranske grupe i obližnje skladište oružja.

To je nekako postignuto samo jednom raketom koja je pogodila svoj cilj, jer su sedam od osam projektila lansiranih na tlo Sirije presreli sistemi "Pancir-S" i "Buk-M2" sirijskih PVO snaga.

Haos izazvan izraelskim napadom pružio je široku priliku takozvanoj "umerenoj opoziciji" u obližnjem Velikom Idlibu da motiviše svoje redove, pa čak i organizuje napad na Sirijsku arapsku vojsku (SAA).

Operativna soba "Al-Fateh al-Mubin", najveća vojna formacija u severozapadnom sirijskom regionu Idlib, stavila je svoje militante u visoku pripravnost. Dva dana kasnije, u znak sećanja na Bajram, Abu Mohamad al-Julani, lider HTŠ-a, posetio je strane džihadističke hodže i imame.

Istovremeno, turski ministar unutrašnjih poslova Solejman Sojlu posetio je gradove Azaz i Afrin, koje je Turska okupirala 2017. godine, u znak sećanja na praznik.

Amer al-Šeik Abu Ubaida, lider pokreta Arar al-Šam, frakcije Al-Kaide, posetio je svoje vojnike stacionirane u blizini prvih linija fronta u Idlibu.

Konačno, "brigadni general" Fadlalah al-Hadži, komandant Nacionalnog oslobodilačkog fronta (NLF) posetio je svoje trupe. NLF je deo Sirijske nacionalne vojske (SNA), militantne frakcije koju podržava Turska.

Više je nego verovatno da je obeležavanje Bajrama izgovor za koordinaciju delovanja svih frakcija u Idlibu, kao i turskih oružanih snaga.

Sasvim sigurno, 20. jula četvorica terorista Turkestanske islamske partije (TIP), povezane s Al-Kaidom, izvršila su samoubilački napad na položaj SAA u gradu Mizanaz u zapadnom Alepu. U napadu je ubijeno pet vojnika SAA.

Nedavno su militanti Idliba pojačali svoje napade na SAA i granatirali nekoliko gradova i sela pod kontrolom vlade širom regiona. Teroristi Arar al-Šama upotrebili su tešku artiljeriju za napad na položaje SAA u Kalat Šalefu u severnom delu Latakije.

Umesto da pokuša da sačuva prekid vatre i prisili militante da se toga pridržavaju, Turska je granatirala magistralni put M4 severno od Rake, ubivši jednog civila i ranivši još trojicu.

Oluja "vrlo verovatno" stiže u severnu Siriju, a svi pijuni zauzimaju svoja mesta dok se Ankara priprema za otvaranje vrata nasilja.

Huti gube teritoriju i ljudstvo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji