Najnovije

RUSI RAZVALJUJU DŽIHADISTE PO SIRIJI: Nastavljaju žestoki krstaški rat, gaze ih redovno

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) nastavljaju svoj vazdušni krstaški rat nad Velikim Idlibom i centralnom Sirijom. Prvog septembra, kao prekretnicu vrlo aktivnog meseca, sedam ratnih aviona VKS izvelo je više od 25 vazdušnih napada na ćelije ID u širokom centralnom regionu Sirije.

Ruski avioni (Foto: RIA)

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Londonu, vazdušni napadi pogodili su utvrđena skrovišta terorističke grupe u trouglu Hama-Alepo-Raka. Prema nedavnom izveštaju SOHR-a, više od 550 ruskih vazdušnih napada pogodilo je ćelije ID u centralnoj Siriji prošlog avgusta. U vazdušnim napadima poginulo je devet terorista, a ranjeno 20.

Drugi pravac vazdušnih napada je Veliki Idlib. Potrebni su napori da se obuzda vladar Idliba Hadžat Tahrir al-Šam (HTŠ), jer je 1. septembra u gradu Jurin, na severozapadu zemlje, pod kontrolom vlade, ubijena šestogodišnja devojčica.

Jurin je jedan od nekoliko gradova pod kontrolom vlade oko Velikog Idliba koje su granatirali HTŠ i njegovi saveznici. Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Londonu, militanti su ispalili više od 50 granata i raketa na ove gradove.

Samo nekoliko sati ranije, uveče 31. avgusta, stara mina eksplodirala je u oblasti pod kontrolom militanata u sirijskom Idlibu. U eksploziji su poginuli muškarac i njegovo dete, dok je drugo dete povređeno. Stalna eskalacija u regionu sprečava bilo kakvo razminiranje ili druge bezbednosne procedure, primoravajući civile da svakodnevno rizikuju živote.

Umesto da primenjuju prekid vatre i pomažu lokalnom stanovništvu, oružane snage Turske vode sopstveni rat i direktno podržavaju militantne grupe povezane sa Al-Kaidom na severu Sirije.

Dana 30. avgusta, turska vojska i militanti koje podržava granatirali su područje oko izbegličkog kampa severno od grada Ajn Ise, kao i obližnje selo Mualak. Navodno su gađana i sela Kalidija, Hošan, Malek, kao i obližnji autoput M4.

31. avgusta, turska bespilotna letelica udarila je u kontrolni punkt kurdskih snaga u gradu Ajn Isa. Grad je strateški važan kao veza između samoupravnih regija Eufrat i Čizire. Grad je redovno na meti snaga Turske i militanata.

Nema očiglednog kraja na vidiku beskrajnih borbi između takozvane "umerene opozicije" Velikog Idliba sa Sirijskom arapskom armijom (SAA) i ruskim VKS u jednom smeru, i stalnih borbi snaga Ankare i militanata koje podržava protiv Kurda u drugom. Severna Sirija je i dalje nestabilna i haotična kao i uvek, sa različitim nivoima eskalacije.

Talibani napravili konvoj od američkih oklopnih vozila a onda su pobunjenici aktivirali ruski T-62M. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji