Najnovije

ŠTA SE DESILO SA "ORLOVOM BAZOM" I "SLANOM JAMOM"? CIA dobila zadatak za tajne komplekse u Avganistanu (VIDEO)

Kompleks američke Centralno-obaveštajne agencije kod Kabula bio je jedan od natajnijih ali i najozloglašenijih u Avganistanu. Satelitski snimci pokazuju kako je špijunska agencija ugasila svoje tamošnje operacije i kako su talibani potom ušli na lokaciju.

Američka vojska u Avganistanu. (Foto: Jutjub)

U nedeljama uoči krajnjeg roka za povlačenje američkih trupa, koje je predsednik DŽo Bajden zacrtao za 31. avgust, tajni i visoko obezbeđeni kompleks CIA u Avganistanu postao je centar prikrivenih mera evakuacije pre nego što su njegovi delovi namerno uništeni.

CIA je koristila deo kompleksa, zvan Orlova baza (Eagle Base), da obučava avganistanske protivterorističke jedinice. Drugi deo – prvi centar agencije za pritvor u Avganistanu poznat kao Slana jama (Salt Pit) – je onaj za koji je izveštaj američke vlade otkrio da je tu sprovođeno mučenje zatvorenika.

Objekti i u Orlovoj bazi i u Slanoj jami su uništeni kako bi se sprečilo da talibani zaplene osetljive materijale. Iako se odvijalo nekoliko planiranih detonacija, heliport kompleksa je i dalje bio korišćen za tajne evakuacije, piše "NJujork tajms" čiji su reporter analizirali satelitske slike, korporativne podatke, podatke o letovima i drugo kako bi ustanovili kako se ovaj proces uništenja odvijao i kako su talibani na kraju lako ušli u kompleks.

Sam kompleks smešten je između industrijske zone Kabula i planinskog lanca, manje od pet kilometara od međunarodnog aerodroma "Hamid Karzai" koji su militanti ID-K napali 26. avgusta tokom američke evakuacije.

Kompleks CIA veličine je tri kvadratna kilometra i može se videti na satelitskim snimcima, ali bukvalno ne postoje fotografije sa terena koje bi pokazale njegovu unutrašnjost.

Slana jama

Deluje da je CIA prvi put počela da uništava objekte u Slanoj jami tokom aprila i maja, nakon Bajdenove najave da će američke trupe napustiti Avganistan do septembra.

Izgradnja tih uništenih objekata počela je od 2002-2004. Više uništenja se pojavilo 27. avgusta, dan nakon što je Pentagon rekao da su trupe sprovele kontrolisanu eksploziju sopstvene opreme. Javno dostupni podaci NASA senzora pokazuju da su merenja toplote na lokaciji pokazala mogućnosti aktivnog požara ili eksplozija. Satelitske slike od sledećeg dana takođe pokazuju dva skladišta vidno oštećena vatrom.

Orlova baza

Mesto na kojem je CIA obučavala avganistanske snage originalno je podignuto na mestu bivše ciglane, a kasnije prošireno u veći kompleks novoizgrađenih zgrada, kako su "NJujork tajmsu" rekli aktuelni i bivši američki zvaničnici.

Te nove strukture, za koje je jedan bivši obaveštajni analitičar rekao da izgleda da uključuju skladište municije i teren za obuku, uvelike su uništene 27. avgusta. Verovatno su u njima bili dokumenti, hard drajvovi i druge osetljive informacije.

Zvaničnici su potvrdili da je Orlova baza uništena.

Evakuacije

Tokom nekoliko nedelja u avgustu, dok su SAD žurile da okončaju svoje diplomatske misije u Avganistanu, američki državljani i ugroženi lokalni stanovnici evakuisani su iz kompleksa.

Satelitske slike pokazuju desetine vozila poređanih u kolonu u kompleksu, u daleko većem broju nego što se obično viđao na lokaciji. Mnoga od vozila su izgleda kasnije namerno zapaljena. Evakuisani su prebačeni helikopterom do aerodroma u Kabulu kako bi izbegli talibanske kontrolne punktove.

Podaci o letovima pokazuju da su tri helikoptera Mi-17, ruske proizvodnje, najmanje 35 puta putovala do ili od kompleksa otkako su talibani 15. avgusta preuzeli kontrolu nad Kabulom. Tog dana su sa te lokacije evakuisane stotine ljudi, rekli su izvori upoznati sa operacijom.

"NJujork tajms" podseća da je CIA prethodno priznala da je koristila Mi-17 helikoptere, a jedan čak prilikom ulaska u Avganistana u septembru 2001. kad je započela invazija.

Jedan od letova je slučajno snimila španska televizija tokom lajvstrima 20. avgusta.

Dolazak talibana

Kako deluje, do 28. avgusta, evakuacije i uništenja objekata su bili gotovi. Snimci podeljeni onlajn 30. avgusta prikazuju talibanske borce kako već ulaze na lokaciju.

Iako su objekti i oružje u njima bili uništeni, deluje da je talibanima bilo jasno gde su ušli.

- Ovo je veoma važno mesto – rekao je jedan od njih snimajući okolo kamerom.

Otpor Panšira negira da su talibani preuzeli provinciju! Više o tome OVDE.

Izvor: New York Times

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube