Najnovije

KINESKI KEC U RUKAVU: Ovih pet oružja može Pekingu pomoći da u sukobu sa SAD odnese pobedu (VIDEO)

Svi znamo da postoji mnogo američkog oružja do kojeg bi kineska vojska htela doći. Arsenal demokratije proizvodi neko od najboljih, tehnološki najnaprednijih i svestranijih oružja u upotrebi bilo gde. Kina je voljna da ukrade američku vojnu tehnologiju kako bi pomogla u napredovanju sopstvenih vojnih programa istraživanja i razvoja.

AG 600 (Foto: Jujub)

S druge strane, Sjedinjene Države ... pa, verovatno ne postoji nijedno kinesko oružje koje je, u direktnom poređenju, bolje od američkog ekvivalenta i koje se verovatno neće promeniti sledećih dvadeset godina. Dakle, ako želimo govoriti o kineskom oružju za američku vojsku, moramo razmisliti o rupama u trenutnim američkim sposobnostima. Nema ih mnogo, ali evo kineskog oružja koje bi moglo učiniti američku vojsku malo boljom.

Sjedinjene Američke Države su tokom Drugog svetskog rata uveliko koristile hidroavione, gde su bile od pomoći u spasavanju oborenih pilota i pružanju izviđanja na velike udaljenosti. Bio je to hidroavion PBI Catalina koji je izvestio o lokaciji flote admirala Naguma, postavljajući pozornicu za američku pobedu u bici kod Midveja.

Ako Sjedinjene Države ozbiljno razmišljaju o borbama preko pacifičkog prostranstva, ponovo će im trebati avion dugog dometa koji može da sleti u vodu. Kineski novi hidroavion AG600 je odgovor. Najveći hidroavion na svetu, velik je kao Boing 737. Može da preveze do pedeset putnika, ima domet od 5.000 kilometara i može da ostane u vazduhu do dvanaest sati.

Vašington je izrazio interesovanje za takozvano hipersonično oružje. Nekoliko projekata, uključujući X-51 scramjet-napredovalo je, ali uprkos tehničkim sposobnostima Sjedinjenih Država, nijedan sistem još nije dostigao operativni status.

Hiperzvučno vozilo DF-ZF naizgled je bolje od svojih američkih ekvivalenata. DF-ZF, koji putuje brzinama između 6.500 i 1.150 kilometara na sat, imalo je sedam uspešnih testova. Iako kinesko oružje putuje sporije od američkog ekvivalenta, čini se da je mnogo bliže operativnom statusu nego bilo šta u razvoju u Sjedinjenim Državama.

Pokušaj američke mornarice da zameni amfibijsko jurišno vozilo AAV-7 sada je u četvrtoj deceniji. Prvobitni projekat, započet 1988. godine, rezultirao je Ekspedicionim borbenim vozilom, neuspelim pokušajem koji je potrošio 3 milijarde dolara pre nego što je otkazan 2011. godine.

SAD napreduju sa novom inicijativom borbenih borbenih vozila, ali u međuvremenu šta je sa kineskim ZBD-05? ZBD-05, koji je razvio kineski izvođač odbrambenih poslova Norinco, ima tri člana posade, može da preveze deset putnika i ima 30-milimetarski top postavljen u kupoli. Ima balističku zaštitu do metaka kalibra 0,50 i gelera, a ima brzinu vode do 29 kilometara kilometara na sat.

Amfibijske sposobnosti će biti ključne u svakom budućem zastoju u zapadnom Pacifiku. Kao deo šireg prelaska na manje, sposobnije platforme, američka amfibijska flota koncentrisana je na masivnim brodovima američke mornarice klase Vasp, Amerika i San Antonio. Uvek u pratnji mnoštva pratnje, ovi zdepasti brodovi privlače pažnju, prenosi Nešenel Interest.

Desantni brod tipa 072A je amfibijsko plovilo veličine fregate. Dužine samo 390 stopa i deplasmana 3.400 tona, brodovi mogu prevoziti tri stotine vojnika, desetak tenkova ili osam stotina tona tereta. Ima krmnu palubu za helikoptere na krmi i palubu za bunare koja može da primi kinesku verziju transporta vazdušnih jastuka LCAC. Tip 072A bi mogao biti samo stvar za tiho klizanje u područje, deponovanje male snage marinaca u veličini čete, i iskliznuće-bez slanja čitave grupe spremnih za amfibije.

Sjedinjenim Državama je potreban sposoban priobalni borbeni brod. Uprkos više od jedne decenije izgradnje brodova i razvoja visokotehnoloških „misijskih modula“, program „Primorski borbeni brod“ stvorio je rastuću flotu minimalno sposobnih brodova naoružanih uglavnom jednim pištoljem od 57 milimetara i dva topa od 30 milimetara.

U razmišljanju da je "savršeno neprijatelj dobrog“ razmislite o korveti tipa 056. Tipe 056 je mali ratni brod opšte namene, težak 1.500 tona. Tip 056 se možda ne oslanja na robotiku i moderne zamenljive module misije, ali je jeftin i dostupan. Ima 76-milimetarski top, dva topa od 30 milimetara i četiri protivbrodske rakete IJ-83. Ima FL-3000N bacač za vazdušnu samoodbranu.

Za protivpodmorničko ratovanje, ima dva trocevna lansirna torpeda od 324 milimetara, a novije verzije imaju sonarni sistem sa vučenom masom. Ima palubu za helikoptere, ali ne i hangar.

Satelitski snimak ogromnog ruskog nuklearnog torpeda širi strah na Zapadu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji