Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HUTI OBJAVILI VIDEO MATERIJAL: Treća faza operacije ''Čista pobeda'', hadisti desetkovani

Pokret Ansar Alah (Huti) objavio je veliki video zapis o borbama u okružnom centru Rahaba. Ove bitke su postale treća faza operacije Čista pobeda.

Huti (Foto: Jutjub)

U videu je pres-sekretar pokreta Ansar Alah, brigadni general Jahja Sari, govorio o uspesima postignutim u borbama sa hadistima u Rahabi. Prema njegovim rečima, tokom ofanzive Huti su uspeli da zauzmu površinu od oko 1.200 kvadratnih kilometara, uključujući i sam regionalni centar. Prema rečima Sarija, u ovim borbama Hadijeve snage su izgubile oko 15o poginulih, ranjenih i zarobljenih.

Snimak borbi, koji se demonstrira od sedmog minuta, beleži početak ofanzive jedinica Ansar Alaha. Napad u visoravnima započinje snažnim granatiranjem položaja Hadijevih trupa iz minobacača, topova i protivavionskih topova postavljenih na različite pikapove. Pod okriljem vatre, jurišne grupe Huta kreću u bitku, uz podršku oklopnih vozila BMP-2, koja se približavaju neprijatelju na udaljenost pogodnu za bacanje granata. Hadisti ne mogu da izdrže snažan napad i počnu da se povlače. Hadijeve snage pokušavaju da evakuišu pešadiju u povlačenju različitim terenskim i oklopnim vozilima, koja su često i sama izložena granatiranju sa položaja koje su već zauzeli Huti.

Nakon što su zauzele jednu liniju odbrane, snage Ansar Alaha progone neprijatelja i napadaju naredne položaje prema istom scenariju sa baražom i jurišnim grupama. Vidi se je da Huti vrlo efikasno koriste BMP-2, koji stalno prati prednje odrede pešadije i podržava ih vatrom. Iza jurišnih grupa kreću se gađanje sa protivavionskim topovima i posadama sa mitraljezima velikog kalibra. Hadisti pokušavaju usporiti neprijateljsko napredovanje pozivajući avijaciju Saudijske Arabije, ali avioni na planinskim terenima, bez dobre korekcije sa zemlje, često promašuju i bombarduju planine koje se nalaze daleko od bojnog polja.

Ofanziva Huta se nastavlja, dok uspevaju da uhvate nekoliko hadista koji nisu uspeli da odu u kamionetu i bili su prisiljeni da se predaju jednoj od jurišnih grupa. Nakon povlačenja Hadijevih trupa, bojno polje ostaje pod kontrolom Huta, trofeji se prikazuju u obliku različite municije i granata. Pokret Ansar Alah osvaja američku haubicu M101, oštećeni oklopni automobil i nekoliko terenskih vozila. Osim toga, na snimku je prikazano desetak mrtvih Hadijevih boraca.

Tako se može konstatovati da Huti i dalje koriste dugo savladanu i efikasnu taktiku delovanja jurišnih grupa uz stalno gađanje vatrenih položaja neprijatelja. Do danas je zauzimanje Rahabe najveći uspeh Hutija u novoj ofanzivi na Marib, koja je započela krajem avgusta 2021. godine. Na drugim područjima fronta snage Ansar Alaha suočile su se sa bolje pripremljenom odbranom hadista, koji uz dobru saradnju sa vazduhoplovstvom i artiljerijom nanose značajne gubitke Hutima i ne dozvoljavaju im ozbiljno napredovanje, posebno u pustinjskom području.

Trenutno se bitka za Marib nastavlja, ali nijedna strana još ne može govoriti o uspehu, koji može odlučiti o ishodu cele bitke.

O novom izraelskom napadu na Gazu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji