Najnovije

POČELA ISPORUKA PVO SISTEMA S-500: Koje zemlje će ga dobiti?

Državna ispitivanja najnovijeg protivvazdušnog raketnog sistema S-500 su završena, isporuke vojsci su započele, rekao je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov novinarima na Tjumenjskom naftno-gasnom forumu, prenose RIA Novosti.

S-500 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

On je naglasio da će za početak izvoza sistema biti potrebna dozvola predsednika zemlje i dostupnost relevantnih aplikacija stranih partnera.

Raketni sistemi isporučeni drugim državama razlikovaće se od onih koje koristi ruska vojska. Prema rečima potpredsednika Vlade, to je uobičajena praksa - karakteristike izvezenog naoružanja „ne bi trebalo da prelaze domaće“.

Odgovarajući na pitanje novinara o prvom potencijalnom kupcu sistema S-500, Borisov je naglasio blisku saradnju Rusije i Indije. "Indija je najveći izvoznik ruskog naoružanja. I mi ponekad prodajemo Indiji ono što ne prodajemo drugim zemljama, jer nemamo političkih ili teritorijalnih pretenzija među sobom. Ili konfliktne situacije", rekao je Borisov.

On je podsetio da je licencirana proizvodnja ruskih tenkova T-90 i aviona Su-30MKI uspostavljena u Indiji.
„Osim jednostavne prodaje oružja, sa Indijom delimo i tehnologije“, dodao je Borisov.

Državni testovi S-500 počeli su prošle godine. Tada je zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksej Krivoručko rekao da vojska očekuje da će prve sisteme PVO dobiti 2021. godine, a serijska isporuka će početi za još četiri godine.

S-500 Prometej je nova generacija protivvazdušnih raketnih sistema zemlja-vazduh velikog dometa i presretanja na velikoj visini. Kompleksi su sposobni da presreću ne samo balističke rakete, već i krstareće rakete, kao i druge vazdušne ciljeve.

Kompleks S-500 sposoban je da istovremeno otkrije i uništiti do deset hipersoničnih ciljeva koji se kreću brzinom do sedam kilometara na sat. Radijus delovanja raketnog sistema je oko 600 kilometara.

O situaciji u Siriji pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube