Najnovije

AZERBEJDŽAN PRED SUDOM U HAGU: Jermenija podnela tužbu

Jermenija je višedecenijski teritorijalni spor sa susednim Azerbejdžanom, koji je ponovo prerastao u oružani sukob prošle godine, iznela pred najviši sud Ujedinjenih nacija.

Nagorno-Karabah (Foto: Ridus)

Jermenija je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde (MSP) navodeći da je Azerbejdžan prekršio međunarodnu konvenciju koja ima za cilj ukidanje rasne diskriminacije, saopštio je juče sud, prenosi AP navodi Tanjug.

Prema saopštenju, Jermenija je navela da su kao rezultat onoga što je nazvala, „politikom mržnje sponzorisanom od države”, Jermeni bili izloženi sistemskoj diskriminaciji, masovnim ubistvima, mučenjima i drugim zloupotrebama.

Tužba se odnosi na region Nagorno-Karabaha koji je više od četvrt veka bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga, podržanim od jermenske vlade.

Dugotrajne tenzije između hrišćanskih Jermena i većinom muslimanskih Azera uzavrele su raspadom Sovjetskog Saveza, a sukob koji je izbio 1988. godine kada je region pokušao da se pridruži Jermeniji, eskalirao je u rat nakon raspada ŠSR 1991. godine, u kome je poginulo najmanje 30.000 ljudi i raseljeno oko milion.

U borbama koje su obnovljene pre godinu dana ubijeno je na stotine ljudi, što je najveće eskaliranje sukoba od 1994.

Jermenija je navela da je Azerbejdžan tokom prošlogodišnjih borbi izvršio „teška kršenja Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije”.

U tužbi se navodi da je čak i nakon što je 10. novembra stupio na snagu dogovoreni prekid vatre, posredovan od Rusije, „Azerbejdžan nastavio sa ubistvima, mučenjima i drugim zlostavljanjima jermenskih ratnih zarobljenika, talaca i drugih pritvorenih osoba”.

Prema najavama zvaničnika iz Bakua, očekuje se da Azerbejdžan sledeće nedelje podnese sličnu tužbu protiv Jermenije pred Međunarodnim sudom pravde.

Kako je ceo puk poginuo u sopstvenom minskom polju, pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji