Najnovije

ERDOGAN: Nadam se da će se SAD povući iz Iraka i Sirije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nada se da će SAD povući svoje trupe ne samo iz Avganistana, već i iz Iraka i Sirije. On je to izjavio u intervjuu za CBS.

Redžep Tajip Erdogan (Ilustracija: Pravda)

„Naravno, da imam izbora, voleo bih da napuste Siriju i Irak“, priznao je on. - „Baš kao što su napustili Avganistan. Jer ako nastojimo da služimo svetskom miru, nema smisla ostati u ovim regionima. Možemo samo dati ovim ljudima i ovim upravama priliku da sami to zaključe. "

Erdogan je rekao da je tokom sastanaka sa američkim rukovodstvom više puta počeo da govori o borbi protiv Kurdistanske radničke partije, Kurdske partije demokratske unije i kurdskih oružanih grupa u Iraku, koje se u Turskoj smatraju terorističkim organizacijama. „I nikada nisam dobio pozitivan odgovor po ovom pitanju“, kaže turski lider.

Odgovarajući na pitanje da li će Turska moći da garantuje odsustvo kršenja ljudskih prava u slučaju svoje oružane intervencije u pitanjima Sirije, Erdogan je rekao da Turska nikada neće ostati tamo gde se očekuje. Prema njegovim rečima, Turska sada gradi 100.000 zidanih kuća za izbeglice u Siriji.

Američka vojska kontroliše teritorije na severu i severoistoku Sirije u provincijama Deir ez-Zor, Hasake i Raka. Sirijske vlasti smatraju njeno prisustvo nezakonitim i nazivaju je zadatkom krađe nafte.

Erdogan je ranije rekao da Ankara traži od Rusije da promeni pristup politici u Siriji kao manifestaciju solidarnosti sa Turskom. On je naglasio da režim sirijskog predsednika Bašara al Assada predstavlja opasnost za južne regije Turske.

Kako se Zaharova zauzela za Vagnerovu grupu, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji