Najnovije

UKRAJISNKA VOJSKA KRŠI PRIMIRJE: Minobacačima gađali civilne objekte u Donbasu! Oglasila se Rusija

Ukrajinska vojska krši primirje u Donbasu i oprema nove položaje, izjavio je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov.

Ukrajinska vojska (Foto: mil.gov.ua)

- U napadu Oružanih snaga Ukrajine oštećene su stambene zgrade i drugi civilni objekti, među kojima i škola. Specijalna posmatračka misija OEBS-a je primetila nove ukrajinske rovove i pozicije za minobacače u sivoj zoni, rekao je Grizlov.

Pritom, on je konstatovao da OEBS prestaje da aktivno učestvuje u pronalaženju načina za rešavanje konflikta.

- Koordinator OEBS-a Miko Kinune čak nije pozvao ni jednu stranu u konfliktu da dođu do dogovora o rešavanju ove situacije, odnosno teškog položaja na liniji razdvajanja, i faktički je odustao od uloge posrednika u pregovorima, proglasivši se samo moderatorom, pojasnio je Grizlov.

On je takođe saopštio i da je potpredsednik ukrajinske vlade Aleksej Reznjikov, koji predstavlja Kijev u kontakt grupi, odbio da odbaci zvaničnu izjavu glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog koji je ukinuo zabranu otvaranje vatre bez saglasnosti komande.

Prema oceni Grizlova takva izjava komandanta je jednaka izlasku Ukrajine iz Sporazuma o merama za jačanje primirja od 22. jula 2020. godine.

- Na zahteve predstavnika Donjecka i Luganska da se odmah odbaci ova izjava, potpredsednik ukrajinske vlade Aleksej Reznjikov je izjavio da ne treba obraćati pažnju na objave blogera. Tako je Reznjikov izjednačio predstavnike komande Oružanih snaga Ukrajine sa blogerima, zaključio je Grizlov.

U aprilu 2014. godine ukrajinske vlasti pokrenule su vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa, a koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu u februaru 2014. godine. O rešavanju situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, na sastancima minske kontakt grupe, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta kojima se regulišu koraci za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između strana u sukobu nastavlja se razmena vatre.

Turska dovozi desetine tenkova u Siriju u pripremi za suprotstavljanje ruskoj ofanzivi. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Sputnik International

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji