Najnovije

VELIKO KRVOPROLIĆE U NAJAVI: Zelenski je prešao crvenu liniju

Zarobljavanje predstavnika Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju vatre, koje su danas izvršili pripadnici Oružanih snaga Ukrajine na liniji kontakta u naselju Zolotoje, moglo bi imati najnepredvidljivije posledice po situaciju u Donbasu. O tome govore vojni dopisnici Donbasa i predstavnici LNR.

LNR (Ilustracija: NM LNR)

Nakon što su se pojavile informacije o zarobljavanju, opunomoćeni predstavnik LNR u Kontakt grupi Vladislav Dejnogo na sastanku Kontakt grupe zatražio je hitno oslobađanje i povratak predstavnika LNR u Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju vatre, kojeg su danas zarobili ukrajinski vojnici.

Detalje je izneo i predstavnik LNR u Trilateralnoj kontakt grupi na pregovorima o Donbasu, Rodion Mirošnik, komentarišući situaciju na svom Telegram kanalu.

„Predstavnik LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju vatre zarobljen je tokom izvođenja radova, koji su usaglašeni sa komandom Oružanih snaga Ukrajine.

Danas u 11.00 sati, dok su čistili autoput T-13-16 u zoni razdvajanja Zolotoje, 100 metara južno od mosta preko pruge, naoružani vojnici Oružanih snaga Ukrajine izašli su sa ukrajinske strane, ispalili oko 10 hitaca u vazduh iz automatskog oružja i zarobili posmatrača Predstavništva LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju vatre Kosjak Andreja Valentinovića i odveli ga u nepoznatom pravcu.

U isto vreme, posmatrač je bio u odgovarajućoj opremi sa identifikacionim oznakama Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju vatre (kaciga u plavom omotu, traka za ruke, pruge na panciru).

Ukrajina pokušava da se opravda, ali to se pokazalo vrlo nespretnim i apsurdnim!

Današnji izlazak Oružanih snaga Ukrajine u Zolotojee naglašava da je Ukrajina teroristička država koja ne ispunjava nijednu svoju obavezu, uključujući i poštovanje imuniteta zaposlenih u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

Sve garancije koje je dao Kijev su bezvredne, a verzija koju su iznele Oružane snage Ukrajine o navodnoj obaveštajnoj aktivnosti zaposlenog u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju je apsurdna!

Posmatrač je uhvaćen na deonici između dva kontrolna punkta prelaza Zolotoje, koja zbog greške Kijeva neće raditi na bilo koji način. On je nadgledao radove koji se obavljaju u ovoj oblasti. Verzija da je zaposleni u Centru tokom prelaska vršio izviđanje ne podleže kritikama.

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da opravdaju svoj zločin, ali ispostavlja se vrlo loše i nespretno. U međuvremenu, ukrajinske oružane formacije i dalje prisilno drže zaposlenog u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju“, piše Mirošnik.

Vojni dopisnik Mikhail Andronik na svom Telegram kanalu "Ratnik druge kategorije" (rus. Ratnik 2-go razrяda) smatra da bi incident mogao izazvati mnogo krvoprolića:

„Slušajte, pa ovo je već van svih granica! Ukrajina nastavlja da uništava već nekoliko instrumenata kontrole i rešavanja vojnog sukoba u Donbasu.

Ono što se dogodilo je još jedan korak ka većem krvoproliću. Ponoviću još jednom: ove korake je činio i čini samo Kijev”.

Čuveni ruski vojni reporter „omsomoljske Pravde'’ Aleksandar Koc je naglasio da je predstavnik LNR namamljen na prevaru.

„Nazovimo stvari pravim imenom. Ukrajina je prevarila predstavnika LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju i otela državljanina Ruske Federacije usred bela dana.

Kako tamo Dmitrij Anatoljevič kaže: „Rusija zna da čeka, mi smo strpljivi ljudi“, napisao je Koc na svom autorskom kanalu na Telegramu.

Potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko je, pak, u komentaru za republički informativni centar rekao da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prešao crvenu liniju, dozvoljavajući sebi da kidnapuje oficira misije LNR.

„Verujem da je danas Zelenski, dozvoljavajući da se otme zaposleni u predstavništvu LNR u u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju, prešao crvenu liniju, postajući još gori od Porošenka, jer čak ni Porošenko to sebi nije dozvolio“, Rekao je Maročko.

U međuvremenu, fotografije dokumenata i oružja otetog predstavnika Republike pojavile su se na ukrajinskim portalima.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor. Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji