Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) OPERACIJA ''ZORA POBEDE'': Huti objavili snimke uništenja neprijatelja kod Mariba

Pokret Ansar Alah (Huti) objavio je veliki video zapis o borbama tokom operacije ''Zora pobede''. Na snimku se vide snimci bitaka na području akumulacionog jezera Marib.

Huti (Foto: Jutjub)

U saopštenju za javnost, predstavnik Huta ukazuje da je tokom ofanzive u februaru-martu 2021. bilo moguće osloboditi područje od 600 kvadratnih kilometara, uništiti mnogo neprijateljske opreme, kako kopnene tako i bespilotne letelice. Naneli su ozbiljne gubitke neprijateljskim trupama i napredovali sa zapada do grada Marib.

Sam video počinje prikazivanjem akcija jurišnih grupa Huta kako napreduju na visinama koje su zauzele Hadijeve snage. Dakle, pešadija pokreta "Ansar Alah" prilazi neprijateljskim utvrđenjima, a zatim ih guši vatrom iz pešadijskog oružja i ručnim granatama. Ne mogavši da izdrže pritisak boraca pokreta "Ansar Alah", hadisti su počeli da se povlače. To dovodi do činjenice da pešadija Huta zauzima položaje koje je neprijatelj napustio i napada trupe Hadija koje su već bežale sa bojnog polja, neke protivnike koji nisu imali vremena da se povuku su pobili. Vredi napomenuti da su snage Ansar Alaha mogle brzo rasporediti protivtenkovske rakete na zarobljenim planinskim vrhovima sa posadama koje počinju aktivno da uništavaju opremu Hadijeve vojske. To dovodi do velikih gubitaka hadista u raznim vozilima, među kojima su i oklopna vozila. Hadistička utvrđenja i oklopna vozila stacionirana u dolini takođe se uništavaju.

Nakon toga, pešadija Huta, spuštajući se s planina, preseca brojne puteve po kojima se hadistička vozila aktivno kreću. Nekoliko automobila uništeno je vatrenim oružjem. Dalje, minobacači Ansar Alaha pridružuju se napadima na transportne i pešadijske grupe hadijevih snaga, koje pokreću aktivne udare protiv gomilanja neprijateljskih trupa. Vredi napomenuti da su u ovim bitkama Huti koristili i oklopna vozila u obliku BTR-80A, koja su vatrom topa od 30 mm pomogla u uništavanju neprijateljskih utvrđenja na planinskim vrhovima. I takođe se vidi tenk T-55AM, koji je pogodio jedno terensko vozilo hadista i grupu boraca.

Dalje bitke se nastavljaju i na visovima i u dolinama. Huti će uništiti čitave kolone vozila Hadijevih trupa uz pomoć protivtenkovskih raketa. Oni jurišaju na planinske položaje protivnika, a takođe hvataju nove zarobljenike. Kao rezultat neprijateljstava, pokret Ansar Alah uspeva da stigne do akumulacije Marib i zauzme visine sa kojih se otvara pogled na sam grad.

Kako bi na neki način spasili stanje stvari na položajima Huta, avijacija Saudijske Arabije počinje da radi aktivno, nanoseći desetine vazdušnih udara. To je ono što u velikoj meri dovodi do zastoja u ofanzivi na Marib.

Huti takođe prikazuju svoje trofeje u obliku baze za popravku oklopnih vozila. Na njoj je pokret Ansar Alah uspeo da zapleni tenkove M60 različitog stepena kvara. Osim toga, na bojnim poljima ostaje i druga napuštena oprema snaga Hadija u obliku BMP-2, raznih terenaca i oklopnih vozila, kao i buldožera. Huti takođe prikazuju veliki broj zarobljenog pešadijskog naoružanja i municije.

Analizirajući ovaj video zapis, može se primetiti da je nivo borbene obučenosti Huta primetno porastao, dok hadisti često napuštaju svoje položaje pod gustom vatrom ili bliskim kontaktom sa neprijateljem. Sve to iznova i iznova dovodi do zauzimanja položaja snaga Hadija i uništavanja opreme koja pokušava da evakuiše pešadiju koja se povlači ili organizuje kontranapade.

Trenutno glavni adut Hadista u bitkama sa Hutima ostaje vazduhoplovstvo Saudijske Arabije, ali ne i kopnene snage, koje, iako opremljene velikim brojem razne vojne opreme i naoružanja, često ne mogu da koriste u borbi protiv Ansar Alaha.

Od kakvog sukoba strahuje ceo svet, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji