Najnovije

TURSKA SE OGLASILA O DONBASU: ''To oružje ne možete više nazivati turskim

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prokomentarisao je upotrebu bespilotnih letelica Bayraktar TB2 od strane ukrajinske vojske tokom neprijateljstava na liniji kontakta u Donbasu. To prenosi turski provladin list Daily Sabah.

Bajraktar (Foto: Jutjub)

Prema rečima šefa turskog ministarstva spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, „oružje, nakon što je kupljeno, pripada zemlji kupcu i više se ne može zvati tursko“.

„Proizveden je u Turskoj, ali pripada Ukrajini“, rekao je turski šef diplomatije.

Pored toga, zaključio je da turska vojska, boreći se protiv terorizma, pronalazi oružje proizvedeno u različitim zemljama, uključujući i Rusiju, ali za to nikada nije okrivila Rusiju.

Pitanje turskih dronova u službi ukrajinske vojske pokrenuto je tokom pregovora u vezi sa prvom upotrebom Bajraktara tokom sukoba u Donbasu. Komanda ukrajinske vojske je 27. oktobra prvi put upotrebila Bayraktar TB2 protiv narodne milicije Donbasa. Ukrajinski propagandista Donik je već objavio snimak sa turskim dronom koji udara po artiljerijskim položajima odbrane Donbasa, kao znak odmazde Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Telmanova.

Posle ovog udara ukrajinske vojske, portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da su njegova bojazni oko odluke Turske da proda dron Ukrajini opravdana i da turskim dronovima rizikuju da destabilizuju situaciju na istoku Ukrajine.

Bespilotne letelice Bayraktar turske proizvodnje Kijev je kupio zbog jačanja ukrajinske vojske. Kijev je nabavio najmanje 6 bespilotnih letelica, 2 kontrolne stanice, 200 jedinica raznih projektila i vođenih bombi, kao i rezervne delove za bespilotne letelice. Komplet naoružanja bespilotnih letelica koje je kupila Ukrajina sastoji se od četiri laserski navođene protivtenkovske rakete UMTAS i visoko preciznih bombi MAM-C i MAM-L.

Pored toga, u novembru 2020. godine potpisan je ugovor o isporuci još 5 dronova Ukrajini. Uzimajući u obzir isporuku nove serije, broj uređaja će dostići 11 jedinica. Planirana je nabavka ukupno 50 jedinica Bayraktar TB2 za Oružane snage Ukrajine i izgradnja zajedničkog proizvodnog pogona sa Turskom na teritoriji Ukrajine.

Izviđačko-udarne turske bespilotne letelice Bayraktar TB2 prvi put su korišćene u neprijateljstvima protiv Kurda u Siriji 2018. Nakon toga, korišćene su protiv snaga sirijske vlade tokom borbi u Idlibu u februaru-martu 2020. godine, kao i protiv Libijske nacionalne armije Haftara. Pored toga, bespilotne letelice Bayraktar aktivno je koristila azerbejdžanska vojska protiv vojske Nagorno-Karabaške Republike tokom nedavnog sukoba.

Kretanje ruskih tenkova prema ukrajinskoj granici pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji