Najnovije

Premijer u uniformi direktno s fronta: Padaju kao lišće, poraženi su (VIDEO)

Premijer Etiopije Abij Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir, poručio je sa fronta u regionu Tigraj da su njegovi neprijatelji poraženi u oblasti Afar i obećao da će povratiti teritoriju od pobunjenika i u regionu Amhara.

Borbe u Etiopiji (Foto: Jutjub)

Ahmed je na snimcima etiopske državne televizije Fana prikazan u vojnoj uniformi na frontu, kako gleda kroz dvogled i poručuje da je istočna komanda ostvarila nezamislivu pobedu, nakon samo jednog dana planiranja i jednog i po dana borbe.

"Sada ćemo i na ovom frontu da ostvarimo pobedu", rekao je Ahmed vojnicima u oblasti Amhara, prenosi Rojters, navodeći da nije mogao samostalno da potvrdi lokaciju na kojoj se premijer Etiopije nalazi.

Više od godinu dana vojska Etiopije se bori protiv pobunjenika iz regiona Tigraj, a prošle nedelje premijer Ahmed je saopštio da ide na front kako bi lično nadgledao vojne operacije.
"Mladost Tigraja pada kao lišće. Treba da znaju da su poraženi i da se predaju", poručio je na snimku premijer.

Pobunjenici Narodnosolobodilačkog fronta Tigraja su zapretili ranije da će ući u prestonicu Adis Abebu, ili preseći koridor kojim je Etiopija povezana sa najvećom lukom u regionu.
Rat u Etiopiji je izbio u novembru 2020. u regionu Tigraj između etiopskih saveznih trupa i Tigrajskog narodnog oslobodilačkog fronta, a u julu se sukob proširio na dva susedna regiona u severnoj Etiopiji, navodi Rojters.

Podsetimo, pre dve godine premijer Etiopije dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji