Najnovije

JEZIVA LISTA AMERIČKIH ZLOČINA: Brojke koje je Pentagon želeo da sakrije

Pentagon je značajno umanjio broj civilnih žrtava u američkim „preciznim“ vazdušnim udarima u Siriji i Iraku i nije istražio izveštaje o potencijalnim žrtvama među civilima, objavio je „NJujork tajms“.

Američki marinci u Iraku (Foto: Ministarstvo odbrane)

List je taj stav potkrepio istraživanjem 1.311 izveštaja o žrtvama koje je ranije Pentagon držao pod oznakom tajnosti i posetom skoro 100 mesta napada u Iraku, Siriji i Avganistanu.

Kako se navodi, američka vojska je često kao nekredibilne odbacivala izveštaje o civilnim žrtvama, iako nije posetila mesta napada ili razgovarala sa svedocima.

Pokazalo se da su se američke snage oslanjale na netačne ili nepotpune obaveštajne podatke u napadima na mete terorista, usmrtivši desetine civila, piše list.

„NJujork tajms“ je naveo nekoliko primera u kojima su nastradali civili. Među njima je i napad u Iraku 2015. u kojem je ubijeno dete, kao i pogibija oko 120 stanovnika jednog sirijskog sela u julu 2016. Pentagon je mislio da je u tom napadu u Siriji ubijeno 85 ekstremista.

List ocenjuje da višestruki propusti američke vojne kampanje predstavljaju uobičajen trend koji je u „oštroj suprotnosti sa imidžom američke vlade o ratu u kojem se koriste svevideći dronovi i precizne bombe“, preneo je RT.

„Od 2014. godine, američki vazdušni udari pogođeni su duboko pogrešnim obaveštajnim podacima, ishitrenim i nepreciznim gađanjima i pogibijom hiljada civila, od kojih su mnoga deca“.

I dok Pentagon tvrdi da je 1.417 civila poginulo u američkim vazdušnim udarima u Siriji i Iraku, a u Avganistanu 188 od 2018, list procenjuje da je brojka civilnih žrtava mnogo veća, čak za nekoliko stotina.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji