Najnovije

IRAN ISPALIO SVOJE KAMIKAZA DRONOVE: Poruka Tel Avivu, cilj vežbe je moćno izraelsko postrojenje (VIDEO)

Vojne vežbe koje je ove nedelje sproveo Iran imale su za cilj da pošalju upozorenje Izraelu, rekli su u petak najviši vojni komandanti zemlje.

Iran je izveo ove vežbe u Persijskom zalivu zbog zabrinutosti zbog mogućih planova Izraela da napadne iranska nuklearna mesta.

Ratne igre su uključivale ispaljivanje balističkih i krstarećih projektila. Državna televizija je prikazala rakete koje spljoštavaju metu koja je ličila na izraelski nuklearni reaktor Dimona.

Šef Iranske revolucionarne garde general Hosein Salami rekao je da ovonedeljne vežbe imaju za cilj da pošalju "veoma jasnu poruku" i "ozbiljno upozorenje" regionalnom rivalu Izraelu.

„Odseći ćemo im ruke ako naprave pogrešan potez“, rekao je Salami na državnoj televiziji.

Načelnik generalštaba Oružanih snaga general-major Mohamed Bageri rekao je da je ispaljeno 16 balističkih projektila različitih klasa.

Bageri je rekao da je ta vežba odgovor na nedavne izraelske „masovne, ali besmislene pretnje“ Iranu.

Iran je ranije rekao da njegove rakete kratkog i srednjeg dometa mogu da stignu do Izraela, kao i do američkih baza u regionu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je osudilo lansiranje balističkih projektila tokom ratnih igara, rekavši da su lansiranja „kršenje” rezolucije Saveta bezbednosti UN.

„Ove akcije predstavljaju pretnju regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti i pozivamo Iran da odmah prekine svoje aktivnosti“, navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa.

Saed Khatibzadeh, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, odgovorio je na izjavu, optužujući Ujedinjeno Kraljevstvo da se „meša u odbrambeni kapacitet Irana“.

Izrael se protivi naporima drugih zemalja da ožive nuklearni sporazum Teherana iz 2015. godine, tvrdeći da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje. Iran kaže da samo želi da razvije civilni nuklearni program.

Smatra se da je Izrael jedina bliskoistočna zemlja sa nuklearnim arsenalom.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji