Najnovije

IZRAEL ZBOG RUSIJE ODBIO UKRAJINU: Mosad neće protiv ruske službe

Izraelska vlada blokirala je prodaju špijunskog softvera Pegazus ukrajinskim vlastima iz straha od ruskog nezadovoljstva, objavio je Gardijan, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

(Izrael: Foto: idf.il)

Najmanje od 2019. ukrajinski zvaničnici su bezuspešno tražili licencu za korišćenje špijunskog softvera koji je razvila izraelska kompanija NSO Group, rekli su izvori.

Licence Pegazusa reguliše Ministarstvo odbrane Izraela, a sam program koristi obaveštajna služba Mosad.

Visoki ukrajinski obaveštajac je s tim u vezi rekao da je odluka Izraela ostavila Kijev u „konfuziji“. On je napomenuo da se odbijanje prenosa moćnog hakerskog alata dogodilo uprkos stavu Sjedinjenih Američkih Država, koje su, prema njegovom mišljenju, podržale napore Ukrajine.

Izvori kažu da to odbijanje odražava nevoljnost da se uznemirava Rusija, koja održava bliske odnose sa Izraelom.

Konkretno, kako navode sagovornici lista, Izrael strahuje da bi se pružanje mogućnosti Ukrajini da prati brojeve mobilnih telefona u Rusiji pomoću Pegazusa smatralo aktom agresije protiv ruskih obaveštajnih službi.

Softver Pegazus koji je razvila izraelska kompanija NSO Group, prema pisanju medija, koristile su ga obaveštajne službe raznih zemalja ne samo za praćenje kriminalaca i terorista, već i za špijuniranje političara, biznismena, aktivista, novinara i opozicionih ličnosti širom sveta.

Kakvo je stanje u Mariupolju, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji