Najnovije

AUSTRALIJA POSLALA NAORUŽANJE KIJEVU: Borbena vozila stigla u Ukrajinu (VIDEO)

Australija je počela isporuke svojih oklopnih transportera za potrebe Oružanih snaga Ukrajine u okviru ranije najavljene vojne pomoći Ukrajini. Prva vozila su već stigla na teritoriju Ukrajine.

Australijska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Australije)

Ukupno, Australija se obavezala da će prebaciti 20 Bušmastera, i borbene i medicinske verzije. Prema navodima ukrajinskih vlasti, prva četiri oklopna transportera su već stigla u Ukrajinu. Sama oprema se transportnim avionima prenosi u Evropu, a zatim isporučuje u Ukrajinu.

Vredi napomenuti da su Oružane snage Ukrajine na raspolaganju imale oklopne transportere ove klase, ali su mnogi od njih uništeni u sukobima sa ruskom vojskom, kao i snagama DNR i LNR. Isporučena australijska borbena vozila bi po svemu sudeći trebalo da nekako nadoknade velike gubitke ove opreme iz ukrajinske vojske.

Veoma zanimljiva činjenica je da u samoj Australiji postoji više od hiljadu oklopnih transportera Bušmaster, ali je samo 20 vozila prebačeno u Ukrajinu. Toliki broj vojnih vozila teško da će ozbiljno povećati borbenu sposobnost Oružanih snaga Ukrajine, koje i dalje svakodnevno gube veliku količinu vojne tehnike u borbama. Osim toga, ukrajinska vojska može imati problema sa popravkom i održavanjem australijske opreme, jer im jednostavno nedostaju komponente i stručnjaci obučeni za rad sa ovim oklopnim vozilima.

Bušmaster se proizvodi u Australiji od 1998. godine. Brzina na autoputu 120 kilometara na sat, snaga dizel motora 300 konjskih snaga. Vozilo može da primi devet vojnika. Na bazi oklopnog transportera stvoreni su samohodno artiljerijsko oruđe, medicinsko vozilo, samohodni topovi sa minobacačem 81 mm i inžinjerijsko vozilo.

O novom ratnom zločinu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji