Najnovije

SUKOBILE SE JOŠ DVE BIVŠE SOVJETSKE REPUBLIKE: Razmena vatre među članicama ODKB

Granična služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije izvestila je o pucnjavi koja se dogodila na granici sa Tadžikistanom, prenosi TASS.

Kalašnjikov (Foto: Jutjub)

Izveštava se da je kirgiski granični odred služio u oblasti Selkan, okrug Leilek, region Batken, kada su se na susednoj teritoriji pojavili tadžikistanski graničari. „Kada su videli kirgiske vojnike, [oni] su nastavili da se kreću ka uslovnoj liniji državne granice. Zahteve kirgiskih graničara da se zaustave i udalje sa granične linije na svoju teritoriju, tadžikistanski granični odred je ignorisao i prešao granicu, zalazeći 20 metara duboko u teritoriju Kirgizije“, saopštila je Granična služba.

Kirgiska vojska „kako bi sprečila prolazak tadžikistanskih graničara duboko u teritoriju“ ispalila je nekoliko hitaca upozorenja. Kao odgovor, graničari Tadžikistana su otvorili vatru na kirgiske vojnike, saopštilo je ministarstvo. Kao rezultat toga, jedan kirgiski vojnik je zadobio prostrelnu ranu.

U martu je Sputnjik Tadžikistan izvestio da su kirgiski graničari granatirali stambenu zgradu u tadžikistanskom selu Somonien. Prema pisanju tog sajta, meci su probili spoljni zid kuće jednog od meštana. Tokom granatiranja niko nije povređen.

Okršaji redovno izbijaju na granici između Kirgizije i Tadžikistana. U aprilu 2021. godine došlo je do velikih borbi između oružanih snaga dve zemlje zbog teritorijalnog spora oko tačke za distribuciju vode. U sukobu je tada poginulo na desetine ljudi, a stotine je ranjeno.

Vredi napomenuti da su Kirgizija i Tadžikistan članice vojnog saveza ODKB, i da se ovaj incident dogodio u toku ratnog sukoba između bivših vodećih republika SSSR – Rusije i Ukrajine.

Novi snimak iz Mariupolja pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube