Najnovije

VATRENO KRŠTENJE U UKRAJINI: Prva zvanična borba najmodernijeg ruskog tenka

Najnoviji ruski tenk T-90M „Proriv-3“ je imao vatreno krštenje tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, koje se dogodilo u Harkovskoj oblasti. Ovaj tenk je učestvovao u odbijanju neprijateljskog kontranapada, navodi Rosgvardija.

T-90M (Foto: RIA Novosti)

Fotografije tenka su objavljene na zvaničnom sajtu Rosgvardije. Rosgvardija je odbila napad ukrajinske vojske, pojačane tenkovima i oklopnim vozilima u Harkovskoj oblasti. Prema informacijama na sajtu, pobedio je je T-90M ruske vojske (delovi Federalne službe Nacionalne garde nemaju svoje tenkovske jedinice). Neprijatelj je pretrpeo gubitke i povukao se.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini bila je prvi slučaj borbene upotrebe T-90M. Bilo kakvi detalji o učešću tenka u ovoj bici, nažalost, još nisu dati.

Važno je napomenuti da je ovaj tenk opremljen setom termoizolacionih i radio-apsorbujućih materijala "Nakidka", što mu omogućava da smanji vidljivost u infracrvenom i radarskom opsegu desetinama puta. Takođe smanjuje šansu da bude pogođen municijom opremljenom glavama za navođenje.

T-90M je najsavremeniji tenk u službi ruske vojske. Proizvođač je Uralvagonzavod. Rad na stvaranju modifikacije tenka počeo je 2011. godine. Uzeli su u obzir nedostatke identifikovane tokom vojne operacije tenka T-90A. Osnovna razlika između ovih vozila bila je ugradnja nove kupole, u kojoj se nalazi najnoviji sistem za upravljanje vatrom '’Kalina'’. Pored ostalih prednosti karakterističnih za ranije modifikacije T-90, sistem upravljanja novog tenka omogućava da se integriše u automatizovani sistem upravljanja tenkovskog bataljona. Ovo u potpunosti ispunjava savremene zahteve mrežnocentričnog ratovanja. Još jedna karakteristika tenka je opremanje sistemom „prijatelj ili neprijatelj“, koji je bio odsutan na ranijim ruskim i sovjetskim tenkovima. Zajedno sa novim sistemom za upravljanje vatrom, tenk je dobio top 2A46-M5, čiji je kapacitet ozbiljno povećan i doveden na 900 projektila.

Tenk T-90M će dobiti sistem aktivne zaštite '’Afganit'’, koji se odlikuje povećanom otpornošću na rad opreme za elektronsko ratovanje neprijatelja. NJegova druga karakteristika je integracija aktivne zaštite sa sistemom za upravljanje vatrom tenka. Nakon što detektuje lansiranje municije sa glavom za navođenje, „Afganit” automatski okreće kupolu ka vatrenom položaju neprijatelja, što je veoma važno u savremenom ratovanju. Sličan sistem biće ugrađen i na perspektivne tenkove T-14 Armata.

Važnu ulogu igra ugradnja klima uređaja. U stvari, T-90M je postao prvi tenk proizveden za rusku vojsku sa ovom inovacijom.

T-90M je počeo da ulazi u upotrebu u proleće 2020. Primile su je formacije 1. tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga. T-90M ostaje najsavremeniji tenk ruske vojske sve dok T-14 „Armata“ ne uđe u upotrebu.

Juriš snaga LNR i Rusije pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji