Najnovije

POBEDA U MARIUPOLJU: Generalštab Ukrajine naredio preostalim u „Azovstalju“ da se predaju

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je potvrdio na svojim društvenim mrežama da je njegovim vojnicima koji su se sklonili u čeličanu "Azovstalj" u Mariupolju naređeno da se predaju.

„Garnizon `Mariupolj` je izvršio dodeljenu borbenu misiju. Najviša vojna komanda izdala je naređenje komandantima jedinica koje se nalaze na Azovstalju da spasu živote ljudstva“, navodi se u saopštenju ukrajinske vojske. Prema Kijevu, dok su držali položaje na "Azovstalju", njegove snage su sprečile ruske trupe da deluju u drugim pravcima.

Dve zemlje su upletene u veliki sukob od februara, kada je Moskva pokrenula specijalnu vojnu operaciju, posle osmogodišnjeg sukoba oko sudbine Donbasa.

Kijev je insistirao da su azovski neonacisti i pripadnici njegovih redovnih snaga „sprečili sprovođenje [navodnog ruskog] plana za brzo zauzimanje [obližnjeg] Zaporožja i nisu dozvolili pristup administrativnoj granici regiona Donjecka i Zaporožja.”

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će posao na njihovom povratku zahtevati „delikatnost i vreme“.

„Zahvaljujući dejstvima Oružanih snaga Ukrajine, obaveštajnih službi, kao i pregovaračke grupe, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i UN, imamo nadu da ćemo uspeti da spasemo živote naših momaka. Želim da istaknem da su Ukrajini potrebni živi ukrajinski heroji. Ovo je naš princip. Mislim da će svaki adekvatan čovek razumeti ove reči. Da bismo našu vojsku vratili kući, posao se nastavlja, a ovaj posao zahteva delikatnost i vreme“, naveo je on.

Veliki deo njih su pripadnici neonacističkog puka "Azov". Vojne uniforme grupe imaju nacističke oznake, a njeni članovi su fotografisani sa tetovažama simbola kao što je kukasti krst. NJegov prvi komandant, Andrej Bilecki, rekao je da veruje da je misija Ukrajine da „povede bele rase sveta u poslednjem krstaškom ratu... protiv Untermenšena (inferiornih ljudi) predvođenih semitima“.

Prva faza predaje završena je noćas – 264 vojnika su napustila "Azovstalj". Sada se u bolnici u Novoazovsku nalaze 53 ranjena vojnika, a u Jelenovki 211 vojnika, u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruski izvori procenjuju da je oko 2.200 ljudi zarobljeno u podrumima ogromnog kompleksa "Azovstalj". Lokacija je se prostire na 11 kvadratnih kilometara, a njeni podzemni delovi su napravljeni da izdrže nuklearni napad.

Prema rečima zamenika ministra odbrane Ukrajine Ane Maljar i Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, oni koji se predaju biće razmenjeni za ruske ratne zarobljenike koje je zarobio Kijev. Međutim, uslovi razmene još nisu doneti.

Moskva još nije dala nikakva javna saopštenja o razmeni. U međuvremenu, ukrajinska strana je pokušala da izbegne upotrebu izraza „predaja“.

Nakon što poslednji ukrajinski vojnik napusti "Azovstalj", bitka za Mariupolj će biti praktično završena i Rusija će steći potpunu kontrolu nad strateški vitalnim gradom.

O evakuaciji ranjenika '’Azovstalja'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji