Najnovije

Podmornica ''Belgorod'' otvara novi front u Hladnom ratu (VIDEO)

Ruska nuklearna podmornica specijalne namene ''Belgorod'' mogla bi da postavi scenu za novi Hladni rat u okeanima, piše CNN.

Podmornica (Foto: Jutjub)

„Ako '’Belgorod'’ može uspešno da proširi mogućnosti ruske flote, onda će to utrti put za rasplet Hladnog rata u dubinama okeana u narednoj deceniji...“, navodi se u članku.

Prema izveštaju Kongresne istraživačke službe koji je citirao analitičar, ruska podmornica će moći da nosi do osam strateških nuklearnih podmornica Posejdon.

„One su stvorene da uzvrate neprijatelju u slučaju nuklearnog udara na Rusiju i mogu da isporuče bojeve glave snage od nekoliko megatona, izazivajući ogromne radioaktivne talase koji će priobalne gradove SAD učiniti decenijama nenastanjivim“, dodaje se u članku.

Ranije je preduzeće Sevmaš saopštilo da je podmornica '’Belgorod'’ predata ruskoj mornarici.

Pripada projektu 949A Antej (analog Kurska), koji je specijalno za sistem Posejdon redizajniran u projekat 09852. Podmornica je porinuta u aprilu 2019. godine.

Redovni nosač Posejdona biće nuklearna podmornica Habarovsk, ali su sve karakteristike ove podmornice klasifikovane.

Razvoj Posejdona prvi je najavio predsednik Vladimir Putin u obraćanju Savetu federacije 2018. Prema njegovim rečima, takvi dronovi mogu da budu opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim oružjem, što će im omogućiti da gađaju različite ciljeve, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

O dolasku iranskih dronova u Rusiju pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji