Najnovije

BIVŠI NAČELNIK GENERALŠTABA RUSIJE: Revolucija u artiljeriji

Jednostavni kineski komercijalni kvadrokopteri napravili su pravu revoluciju u upotrebi tradicionalne topovske i raketne artiljerije, izjavio je bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije (2004-2008), general armije Jurij Balujevski.

Ruska artiljerija (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Ranije u avgustu, koncern Almaz-Antej najavio je stvaranje novog multifunkcionalnog drona. Prema rečima stručnjaka sa kojima je razgovarala agencija RIA Novosti, može se koristiti za izviđanje i određivanje ciljeva tokom vojne specijalne operacije u Ukrajini.

„Jednostavni komercijalni kvadrokopteri kineske proizvodnje napravili su pravu revoluciju u upotrebi tradicionalne topovske i raketne artiljerije, gotovo u potpunosti rešivši vekovni problem izviđanja, ciljanja i prilagođavanja artiljerijske vatre“,navodi Balujevski u predgovoru svoje knjige  „Tuđi ratovi – nova paradigma“, koja je objavljena u sredu..

General je primetio da je pri podešavanju uz pomoć drona koji stalno lebdi iznad ciljanog područja postalo moguće koristiti artiljeriju sa konvencionalnim projektilima sa tačnošću i efikasnošću koja se može uporediti sa gađanjem precizno navođenom municijom. Konkretno, broprojektila i topova potrebnih za uništenje ciljeva se naglo smanjio.

„Ovo je, ironično, doprinelo vraćanju (najverovatnije, još uvek privremene) tradicionalne artiljerije na pijedestal boga rata u značenju koje je uporedivo sa njenom vrednošću tokom Prvog svetskog rata. Kako je jedan od reportera ispravno rekao, Kvadrokopter Mavic kineske kompanije DJI postao je u principu pravi simbol modernog rata“, rekao je Balujevski.

Isto se, po njegovom mišljenju, može reći i za jednostavne i jeftine bespilotne letelice tipa aviona, kao što je Orlan-10 ruske proizvodnje, čija je dodatna prednost što su opremljeni benzinskim motorima umesto električnim, što značajno povećava trajanje boravka u vazduhu.

„Nema sumnje da integracija bespilotnih letelica sa visokopreciznim naoružanjem još nije iscrpila sve mogućnosti“, zaključio je bivši načelnik Generalštaba.

O stanju na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube