Najnovije

Šokantne tvrdnje pukovnika Mekgregora: Kontraofanziva Ukrajine je nešto drugo od onog što su objavili

„Ukrajinska kontraofanziva u oblasti Harkova zapravo je bila veoma skroman uspeh, zbog čega je Kijev morao da pretrpi velike gubitke“, smatra bivši viši savetnik američkog sekretara za odbranu i pukovnik u penziji, Daglas Mekgregor.

On je u intervjuu za Jutjub kanal „Judging Freedom“ istakao, da će ukrajinske vlasti moći da iskoriste plodove svog delovanja samo u propagandne svrhe, i to u kratkom roku, ubeđujući Zapad da se Ukrajina „i dalje drži”.

Ova posebna kontraofanziva je pokrenuta u oblasti gde Rusi nisu imali više od 2.000 lako naoružanih vojnika. Ukrajinci su od naših satelitskih obaveštajnih podataka saznali da im se ukazala prilika. Prikupili su sveže trupe i snage, koje su se sastojale uglavnom od neobučenih skladištara i malog broja iskusnih boraca.

Pokrenuto je oko 40 tenkova, plus još 40-50 oklopnih transportera, a iza njih je glavnina snaga već bila na kamionima, na koje su montirali vojno naoružanje.

Probili su se kroz Rusku liniju odbrane, a zatim prešli oko 50-60 milja i stigli do grada Izjuma, u blizini granice sa Rusijom.

Dok su se vozili, dobijali su strašnu vatru iz raketnih bacača, artiljerijskih oruđa i aviona. Tih 2.000 Rusa je verovatno pretrpelo manje žrtve i povuklo se u generalno dobrom stanju, ali su Ukrajinci, zarad tako vrlo skromnog uspeha, morali da žrtvuju prema različitim procenama, od 5.000 do 10.000 vojnika.

Ruske snage su se preselile na jug, u Hersonsku oblast, a takođe i u Donbas, da bi završile operacije koje se tamo odvijaju.

Voditelj: Ovaj uspeh nazivate „skromnim“?

Daglas Mekgregor: Da.

Pa šta je sa teritorijama koje su, prema rečima predsednika Zelenskog, Ukrajinci vratili sebi – da li je ovaj povratak vredan gubitaka, koje su morali da pretrpe?

Daglas Mekgregor: Ne, nije vredno. Većinu ukrajinskih resursa – minerala, industrije, pa čak i najplodnije zemlje – trenutno kontrolišu Rusi. Ako uporedimo ovu oblast sa ostatkom teritorija koje su pod kontrolom Rusije, ispada da je reč o jednom procentu.

Rusi su odlučili da urade ono, što se ponekad mora učiniti tokom neprijateljstava- rizikovali su iz razloga štednje snaga i sredstava. Potrebno je ili obezbediti ljudstvo za front, ili povući najefikasnije snage i pokretnu rezervu, i prebaciti ih na drugo mesto, gde su neki mnogo važniji zadaci. Rusi su rizikovali, a Ukrajinci su to saznali.

Ovo je kratkoročno „velika“ pobeda za Ukrajinu, posebno uoči predstojećeg sastanka u Teksasu, između Zelenskog i čelnika svih američkih odbrambenih industrija. To će omogućiti da se stvori iluzija, da se Ukrajina još uvek drži.

Ruska vojska u Zaporožju likvidirala 100 stranih plaćenika! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji