Najnovije

BITKA ZA KRASNI LIMAN: Rusi su opkoljeni? (MAPA)

Vojni blogeri tvrde da su ukrajinski vojnici skoro opkolili ruske vojnike baze u gradu Liman u Donjeckoj oblasti, britanski Telegraf. Slično je stanje i na mapama koje objavljuju ruski mediji.

Rusi kažu da su Ukrajinci donekle napredovali u oblasti severno i istočno od grada. Iako su to nepotvrđene tvrdnje, čini se da su postovi ukrajinskih vojnika na društvenim mrežama to potvrdili.

Ako bi Ukrajinci ušli u Liman, bili bi u odličnoj poziciji da kasnije prodru u Lugansku oblast. Time bi se poništilo sve što su Rusi radili na tom području tokom letnje faze rata u Ukrajini, koji je nedavno ušao u sedmi mesec, navodi Telegraf.

Gubitak Limana bio bi pokazatelj da ruske snage nisu uspele da stabilizuju svoju odbrambenu liniju nakon što su ranije ovog meseca izgubile kontrolu nad Izjumom i Kupjanskom.

"Ukrajinski vojnici objavljuju fotografije na kojima se vidi kako su razvili ukrajinsku zastavu na krovu zgrade seoskog saveta u Novosjolovki. Trenutno postoji samo jedno selo, Drobiševo, i svega nekoliko kilometara zemlje između severa Limana i ukrajinskih vojnika. (Liman) je u veoma ranjivoj poziciji", navodi se u saopštenju koje je u sredu popodne objavio Vojni posmatrač, ruski vojni kanal na komunikacionoj platformi Telegram.

Ribar, još jedan autoritativni ruski vojni bloger, rekao je da su ruske snage porazile ukrajinske borce u zidinama severno, zapadno i istočno od Limana, ali je objavio i mapu na kojoj se vidi da se područje koje kontrolišu Rusi smanjilo.

Telegraf nije mogao odmah da potvrdi autentičnost Ribarove kartice. Ako je tako, to bi značilo da će Ukrajinci uskoro formirati obruč oko grada.

Rusi su u maju oslobodili Liman, grad na severu Donjecke oblasti. Trebalo je da služi kao uporište za napade na Slavjansk i Kramatorsk.

Garnizon u Limanu ostao je ranjiv nakon što su Ukrajinci početkom septembra napali ruske položaje u oblasti oko Harkova.

Ukrajinske snage su ove nedelje pokušale da prošire mostobran na istočnoj obali reke Oskil, gde je ruska vojska pokušala da se pregrupiše nakon povlačenja iz oblasti oko Harkova.

Ne zna se koliko je ruskih vojnika u Limanu. Na društvenim mrežama piše da su u gradu stacionirani ruski vojnici i borci iz Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike.

Borci Donjecke Narodne Republike napisali su na Telegramu da Rusi kontrolišu sve puteve koji vode ka i od Limana.

Da li se bližimo kraju rata? Saznajte OVDE.

Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube