Najnovije

HRVATSKI MEDIJI: Jeljcinova Rusija naoružavala Hrvatsku u ratovima devedesetih

Hrvatski mediji tvrde da je hrvatska vojska tokom rata u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog beka dobila naoružanje od Jeljcinove Rusije. Uprkos embargu, Hrvatskoj je, uz odobrenje Jeljcinove prozapadne Rusije stiglo 16.000 tona oružja u Puli i na Krk, piše "Večernji list".

Hrvatska vojska (Foto: Oružane snage Republike Hrvatske)

Oružje je stizalo i iz Ukrajine, obuku u Hrvtaskoj za borbene helikoptere sprovodili su Belorusi, a oni i Rusi zajedno obučavali su Hrvate na sistemu S-300. Obuku su obavljali i francuski Legionari, a u akcijama su ginuli i ukrajinski piloti.

Takođe, isti list piše da su hrvatski vojnici obučavani na raketnim sistemima S-300, a da su obuku vodili i Rusi i Belorusi.

Podsećanja radi, rukovodstvo Hrvatske donelo je odluku da će izvršiti obuku ukrajinskih vojnika.

- Odluka je doneta. Budžet misije je oko sto miliona evra. Reč je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika, pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može da ponudi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji - rekao je nedavno premijer Hrvatske Andrej Plenković tokom boravka u Briselu.

Sa druge strane, predsednih Hrvatske Zoran Milanović naveo je da je protiv te odluke i naveo da dok je on vrhovni komandant ukrajinski vojnici se neće obučavati u Hrvatskoj, dodavši da da bi to značilo dovođenje rata u Hrvatsku.

Uznemirujući snimak sa ukrajinskog ratišta pogledajte OVDE.

Izvor: Večernji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji