Najnovije

AMERIČKI MEDIJI: Americi ponestaje oružja za Ukrajinu

U američkoj administraciji raste zabrinutost zbog njene nesposobnosti da nastavi da snabdeva Ukrajinu najsavremenijim sistemima i municijom tokom višemesečnog sukoba sa Rusijom, javlja Si-En-En.

DŽavelin (Foto: Nacionalna garda Minesote)

U američkoj administraciji raste zabrinutost zbog njene nesposobnosti da nastavi da snabdeva Ukrajinu najsavremenijim sistemima i municijom tokom višemesečnog sukoba sa Rusijom, javlja Si-En-En.

Prema navodima trojice američkih zvaničnika na koje se poziva Si-En-En, neki od izazova sa kojima se SAD suočavaju u pogledu podrške Ukrajini uključuju „smanjene“ zalihe oružja i sposobnost odbrambene industrije da se nosi sa povećanompotražnjom.

Jedan zvaničnik je rekao da postoji „ograničena količina“ viška zaliha koje Vašington može poslati Kijevu.

Vašington je posebno zabrinut zbog broja raspoloživih zaliha artiljerijskih granata od 155 mm i raketa protivvazdušne odbrane Stinger, navodi se u izveštaju.

Osim toga postoji zabrinutost zbog proizvodnje određenih oružja kao što su HARMS rakete, GMLRS rakete zemlja-zemlja i protivtenkovski sistemi DŽavelin.

Međutim, izvori Si-En-En-a tvrde da pražnjenje zaliha ne ugrožava američku nacionalnu bezbednost, s obzirom na da oružje za Ukrajinu ne dolazi iz zaliha koje Pentagon rezerviše za sopstvene nepredviđene slučajeve. Visoki zvaničnik je takođe rekao da su procene kako SAD "ponestaje" naoružanja subjektivne, jer to zavisi od toga koliki rizik je Pentagon spreman da prihvati.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini SAD i njeni zapadni saveznici Kijevu daju milijarde dolara vojne pomoći, a Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja samo produžiti sukob.

Prema američkom Ministarstvu odbrane, od početka novembra, Vašington se obavezao da će Kijevu poslati preko 1.400 Stingera, 8.500 Stingera, 142 haubice od 155 mm i do 903.000 artiljerijskih granata od 155 mm.

O najavi odmazde Rusije za ratni zločin pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji