Najnovije

INCIDENT U POLJSKOJ MENJA SVE: Saveznik neće da isporučuje rakete Ukrajini

Litvanija je odlučila da još uvek ne prenosi protivvazdušni raketni sistem NASAMS Ukrajini, ali je spremna da podeli dodatnu municiju za nemačku haubicu PzH 2000, izjavio je ministar odbrane Litvanije Arvidas Anušauskas, prenosi baltički portal Delfi.

Ukrajinska vojska (Ilustracija: ministarstvo odbrane Ukrajine)

Danas je u Viljnusu održana sednica Državnog saveta za odbranu, tokom kojeg su vlasti te zemlje razgovarale o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Litvanija je, nakon incidenta u Poljskoj sa padom projektila, odlučila da pojača svoju protivvazdušnu odbranu, tako da će zadržati komplekse NASAMS za sebe i nabaviti još sistema PVO.

„Moram reći o protivvazdušnoj odbrani, pošto je ovo veoma aktuelno pitanje za region u celini, odlučeno je da ubrzamo nabavku dodatne PVO srednjeg dometa. To je bilo u našim planovima, samo je bilo mnogo kasnije“, rekao je ministar odbrane Litvanije.

Prema rečima Anusauskasa, Litvanija će nastaviti da finansijski i vojno podržava Ukrajinu. Oružane snage Ukrajine dobiće granate za nemačke haubice PzH 2000 iz Litvanije. Međutim, o drugim isporukama ministar nije dao informacije.

Litvanija je predala Ukrajini 12 oklopnih transportera M113, od kojih je 10 opremljeno minobacačima.

O prisustvu NATO vojske u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube