Najnovije

UKRAJINSKI BEZBEDNJAK ZATRAŽIO AZIL U SRBIJI: Traže ga zbog veleizdaje, preživeo atentat

Izručenje Andrija Naumova od Srbije traže ukrajinski zvanični organi, jer se, kako je navedeno u zahtevu, protiv ovog bivšeg brigadnog generala Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) „vodi istraga zbog veleizdaje”.

SBU (Foto: SBU)

Ukrajinac Andrij Naumov (40), koji je 7. juna ove godine uhapšen na graničnom prelazu Preševo, zvanično je zatražio azil u Srbiji, rekao je za Politiku njegov branilac, niški advokat Momčilo Kovačević. Podsetimo, Naumov je osumnjičen za pranje novca, jer je u automobilu kojim je nameravao da pređe u Severnu Makedoniju pronađeno 607.990 evra i 124.924 dolara. S njim je u vozilu bio i nemački državljanin ukrajinskog porekla Aleksander Akst (44), koji je takođe lišen slobode kao saizvršilac krivičnog dela, ali je pušten da se brani sa slobode nakon što je položio kauciju u iznosu od 70.000 evra. Naumov je pak u Pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Niš sve vreme od kada je uhapšen. Ukrajinske vlasti su u međuvremenu zatražile od Srbije njegovo izručenje. Kako je navedeno u zahtevu, protiv ovog bivšeg brigadnog generala Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), pravosudni organi te zemlje „vode istragu zbog veleizdaje”.

Prethodnih dana, u Nišu su boravili roditelji Andrija Naumova, majka Irina i otac Oleg, koji su doneli dokumentaciju o događajima vezanim za njihovog sina tokom prethodnih godinu i po dana u Ukrajini. Prema tim dokumentima, od maja 2020. do marta prošle godine, na Andrija Naumova pripreman je atentat u Kijevu, koji su organizovali pukovnik SBU Jurij Rasjuk i zamenik šefa SBU Dmitrij Neskoromni. Pokušaj ubistva nije uspeo, Naumov je samo bio povređen, a Rasjuk je uhapšen, i posle priznanja krivice da je bio jedan od dvojice organizatora atentata osuđen je u Pečerskom okružnom sudu u Kijevu 8. jula 2021. na pet godina zatvora. Dmitrij Neskoromni je od atentata u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. U spisima sa suđenja Juriju Rasjuku, koje su u Niš doneli Irina i Oleg Naumov, navedeno je „da su Rasjuk kao pukovnik SBU i zamenik šefa iste službe Neskoromni, izvršiocu napada na Andrija Naumova isplatili 30.000 dolara da bi ga trajno onesposobio ili ubio”.

Nekoliko meseci posle oporavka od atentata, krajem leta prošle godine, Andrij Naumov je napustio SBU i sa suprugom i dvojicom sinova napustio Ukrajinu i naselio se u Nemačkoj. Početkom juna ove godine, kako tvrde njegovi roditelji, sa svojim prijateljem Aleksanderom Akstom, Naumov je krenuo u Tursku, s namerom da kupi kuću u okolini Istanbula i tamo se preseli. Međutim, uhapšen je na srpsko-severnomakedonskoj granici. Pre toga, dokumentovano tvrde roditelji uhapšenog Andrija, nikakav postupak protiv njega u Ukrajini nije vođen. Tek kada je objavljeno da je uhapšen u Srbiji, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom, a država Ukrajina zatražila je njegovo izručenje od Srbije.

Iz tog razloga, objasnio je za naš list advokat Momčilo Kovačević, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Andrij Naumov je podneo zahtev za azil i priznanje statusa izbeglice. Samim tim, kako objašnjava, pitanje ekstradicije (izručenja) Naumova Ukrajini se ne bi ni razmatralo.

Prebacivanje vojske preko Mariupolja pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji