Najnovije

RUSIJA SE SPREMA ZA VELIKI SUKOB NA ARKTIKU: Baza Nagurskoje se širi

Rusija se sprema za sukob velikih razmera na Arktiku, piše Piter Sučiju, kolumnista američkog lista 19FortyFive.

Baza na Arktiku (Foto: ministarstvo odbrane Rusije)

„Poslednjih godina Moskva je više nego jasno stavila do znanja da ovaj region smatra svojim i da tamo jača svoje vojno prisustvo“, napominje autor.

Prema njegovim rečima, to je uključivalo proširenje vazduhoplovne baze Nagurskoje. Baza, koja je prvi put izgrađena 1950-ih kao meteorološka stanica i komunikacijska ispostava između evroazijskog kopna i Severnog pola, je objekat u obliku trolista.

Sučiju napominje da iz baze lete lovci-presretači MiG-31. Prema njegovom mišljenju, u budućnosti se na tom vojnom objektu mogu pojaviti vojna vozila poput Armata, Kurganec-25 i Bumerang.

„Još nije jasno kada će ove mašine biti poslate na Arktik. Kao i drugi ruski vojni programi, oni izgledaju obećavajuće, ali nije jasno da li Moskva ima resurse za proizvodnju ovih mašina u velikim količinama“, zaključuje autor.

U avgustu 2020., list The Drive je primetio da je Rusija produžila dužinu piste na arktičkom aerodromu Nagurskoje na Zemlji Aleksandre, najsevernijem arhipelagu zemlje, sa 2,5 kilometara na „kolosalnih” 3,5 kilometara.

O napadu na američku bazu u Siriji pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji