Najnovije

ASAD DAO ZELENO SVETLO: Teška ratna mašinerija hita prema snažnom uporištu Kurda! (VIDEO)

Sirijska vojska ne gubi vreme

Sirijska vojska. (Foto: Sana)

Sirijska arapska armija (SAA) nastavlja da raspoređuje pojačanja u oblastima koje drže Kurdi u severnom delu Alepa. 17. decembra na internetu su se pojavili video snimci koji prikazuju dva velika konvoja vojske sa desetinama borbenih tenkova i borbenih vozila pešadije.

Teško naoružanje je navodno raspoređeno u predgrađu grada Manbidža, uporišta Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima. SAA je počela da širi svoje prisustvo u severnom Alepu krajem novembra kao odgovor na pretnje novom turskom invazijom.

Elitna 25. divizija specijalnih snaga, uglavnom poznata po svom nekadašnjem imenu Tigrove snage, je među prvim formacijama koje su stigle u region. Turska je 20. novembra pokrenula vazdušnu operaciju protiv kurdskih snaga u Siriji i Iraku, pod kodnim imenom "Mač kandže", kao odgovor na napad u Istanbulu 13. novembra.

Ankara tvrdi da je glavna frakcija SDF-a, Jedinice za zaštitu naroda (JPG), bila uključena u teroristički napad, u kojem je ubijeno šest ljudi, a više od 80 ranjeno.

Visoki turski zvaničnici su već upozorili da bi se operacija "Mač kandže" uskoro mogla pretvoriti u kopnenu ofanzivu. Predsednik Redžep Tajip Erdogan je imenovao Manbidž i obližnje gradove Tel Rifat i Kobane u severnom i severoistočnom Alepu kao glavne mete svake nove ofanzive na SDF.

Turska se suočila sa velikim pritiskom Sjedinjenih Država, glavnog saveznika SDF-a, i Rusije kao rezultat njenih pretnji. Raspoređivanje SAA u severnom Alepu verovatno bi trebalo da poveća pritisak na Tursku, kao i da ograniči uticaj SDF-a.

Vredi napomenuti da Rusija ulaže napore da obnovi veze između Turske i Sirije. Erdogan je već izrazio spremnost da se sastane sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom i normalizuje odnose sa njegovom vladom.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube