Najnovije

AMERI UHVAĆENI NA DELU, KAMERA SVE SNIMILA: Šta traže tamo?! (VIDEO)

Postoji više objašnjenja za njihovo prisustvo u oblasti

Američka vojska. (Foto: Jutjub)

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama izvela je neuobičajenu patrolu u gradu Raka u severnom delu Sirije.

Koaliciona patrola, koju je pratilo osoblje Sirijskih demokratskih snaga (SDF), posetila je Centralni zatvor u Raki, gde se nalaze zarobljeni borci ISIS-a, a zatim se uputila u bazu 17. divizije na severnoj periferiji grada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) tvrdi u nedavnom izveštaju da koalicija predvođena SAD trenutno vrši poslednje pripreme za povratak u Raku. Grupa za praćenje sa sedištem u Londonu saopštila je da je koalicija izgradila helikoptersku platformu i kasarnu u bazi 17. divizije.

Koalicija predvođena SAD napustila je sve svoje baze i položaje u Raki i susednom Alepu kako bi omogućila tursku kopnenu operaciju protiv SDF-a predvođenog Kurdima u oktobru 2019. godine.

Povlačenje SAD omogućilo je turskoj vojsci i njenim saveznicima da zauzmu ogromne delove severne Rake. Takođe je omogućilo ruskoj vojsci i snagama sirijske vlade da uđu u severnu i južnu oblast provincije u skladu sa sporazumom sa SDF-om.

Ranije ove nedelje, tačnije 14. decembra, koalicija je izvršila svoju prvu patrolu unutar grada Rake posle više od tri godine.

Povratak koalicionih snaga predvođenih SAD u Raki verovatno bi trebalo da odvrati Tursku, koja je SDF-u zapretila novom kopnenom operacijom. Vašington je navodno izvršio veliki pritisak na Ankaru kako bi je primorao da obustavi svoje vojne planove.

SAD možda takođe pokušavaju da spreče rusku vojsku i snage sirijske vlade da dalje šire svoje prisustvo u Raki.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube