Najnovije

POLJSKA ĆE IĆI PROTIV INTERESA NATO-A: Spremni za zauzimanje Zapadne Ukrajine

Izjave poljskih političara ukazuju na želju za pripajanjem teritorija Zapadne Ukrajine, što je u ovom trenutku protivno interesima zemalja NATO-a, rekao je bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na Jutjub kanalu Judging Freedom.

Poljska vojska (Foto: Ministarstvo narodne odbrane Poljske)

„Ako pažljivo pratite retoriku Poljaka, možete videti da oni govore o proširenju svoje teritorije. Oni žele da povrate kontrolu nad izgubljenim zemljama. To je suprotno ciljevima NATO-a, sumnjam da će ih većina zemalja alijanse podržati“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Poljaci sebe smatraju velikom nacijom i sećaju se kako su pre 400 godina bili najveća država u Evropi sa najjačom vojskom.

Mekgregor smatra da Varšava želi da vrati nekadašnji sjaj vraćanjem teritorija koje su tada bile deo Poljske, uključujući Zapadnu Ukrajinu, pa čak i Minsk.

Sa strateškog stanovišta, akcije Poljske nisu najrazboritije i najadekvatnije, smatra pukovnik. Istovremeno, NATO i SAD ne čine ništa da spreče verovatni ulazak poljskih trupa u Ukrajinu, dodao je on.

U novembru je direktor Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin u intervjuu za RIA Novosti rekao da poljsko rukovodstvo namerava da održi referendume u Zapadnoj Ukrajini kako bi opravdalo svoje pretenzije na ukrajinske zemlje.

Prema njegovim rečima, poljske obaveštajne službe su kao probni balon u ukrajinske medije prustile informacije o navodnoj pripremi plebiscita u Lavovskoj oblasti u Ukrajini na temu prisajedinjenja Poljskoj.

Prema rečima Nariškina, Varšava ubrzava pripreme za pripajanje teritorija Lavova, Ivano-Frankovska i većeg dela Ternopoljske oblasti u Ukrajini.

Kada bi mogao da se završi rat u Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube