Najnovije

JERIHON - ORUŽJE SUDNJEG DANA: Traže da se njime Gaza sravni sa zemljom (VIDEO)

Pozivi izraelske poslanice da se primeni oružje „sudnjeg dana“ protiv Hamasa i Palestine podstakli su priče o raketnom sistemu Jerihon.

Izrael (Ilustracija: Pravda)

Revital "Tali" Gotliv, izraelska advokatica i članica Kneseta za Likud, više puta je zagovarala na H, nekadašnjem Tviteru, nuklearni udar na Gazu umesto uvođenja masovnih kopnenih snaga.

Gotliv je posebno pomenula „Jerihon“, prvobitni izraelski program balističkih projektila razvijen 1960-ih i nazvan po biblijskom gradu.

Dok je program formiran sa francuskom avio-kompanijom Daso, Francuska se povukla 1969. godine, a Izrael je održavao sistem i imao je spreman model Jerihon-1 na čvrsto gorivo 1973.

„Ali zašto bi Izrael morao da razvije balističku raketu srednjeg dometa, s obzirom da su njegovi deklarisani protivnici — Iran i nekoliko arapskih država — svi u mnogo kraćem dometu? napisao je Mark Ficpatrik, saradnik za strategiju, tehnologiju i kontrolu naoružanja na IISS-u u avgustu 2021. „Odgovor bi mogao biti da Izrael, kao država puna pretnji, uvek razmatra najgore scenarije i planove za nepredviđene slučajeve.

Jerihon-1

Model Jerihon-1, koji je penzionisan 1990-ih, težio je 6,5 tona i imao je dužinu od 13,4 metara i prečnik 0,8 metara, prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS). Imao je domet od 500 kilometara i nosio je teret od 1.000 kilograma. Međutim, imao je 50 posto šanse da sleti u krugu od 1.000 metara od mete.

Jerihon-2

Raketa većeg dometa nazvana Jerihon-2 i razvijena od sredine 1970-ih do kasnih 1980-ih uključivala je veću dužinu (15 metara) i veći prečnik (1,35 metara), ali identičnu nosivost. Mogla je da putuje između 1.500 i 3.500 kilometara.

Jerihon-3

Sistem Jerihon-3 srednjeg dometa razvijen je decenijama kasnije. Prema Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sedištem u Vašingtonu i njegovom projektu za odbranu od raketa, balistička raketa je navodno testirana 2008. i uvedena u upotrebu 2011. godine.Specifikacije projektila su dodatno poboljšane u odnosu na prethodna dva modela, sa dodatnim metrom u dužini u poređenju sa Jerihon-2 i prečnikom od 1,56 metara. Jedna bojeva glava teška oko 750 kilograma navodno ima domet između 4.800 i 6.500 kilometara. Nosivost se proteže na oko 1.300 kilograma. U višestrukim izveštajima analitičara se navodi da je Jerihon-3, takođe označen kao IA-4, prvi put testiran u januaru 2008. iz centra za testiranje letova u Palmahimu u blizini Tel Aviva, nakon čega je usledio dodatni motorni test u februaru 2008.

Izraelski stručnjak za oružje Isak Ben-Izrael, koji je osnovao Izraelsku nacionalnu sajber direkciju i bio je zadužen za Izraelsku svemirsku agenciju , rekao je nakon testa iz 2008. da „svako može da uradi matematiku... možemo da stignemo sa raketnim motorom do svake tačke u svetu“, navodi se u članku iz 2012. koji je objavila Inicijativa za nuklearnu pretnju.

Zvaničnici izraelskog ministarstva odbrane takođe su navodno priznali lansiranje, nazvavši ga predstavljanjem „dramatičnog skoka u izraelskim raketnim sposobnostima“. Još jedan nepotvrđeni test prijavljen je 2011. godine, što je navelo neke da veruju da će druga iteracija rakete biti povučena u narednoj deceniji. Dodatni testovi su navodno sprovedeni 2013. i 2019. godine.

Vipe o ovome pročirajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube