Najnovije

KONAČNO ODGOVORI: Sve što ste hteli da znate o ruskom internetu...

Rusija je završila seriju testova u okviru provere da li internet usluga te zemlje može da funkcioniše ako se isključi sa svetske mreže.

Putin (Foto: RIA)

To testiranje je pokazalo da su državne agencije i operateri spremni da efikasno odgovore na pretnje i obezbede da internet i komunikacije efikasno funkcionišu.

Probu kontroverznog programa RuNet mnogi vide kao mogućnost ruskih vlasti da pojačaju kontrolu nad digitalnim saobraćajem unutar najveće države na planeti. Šta bi trebalo da znate o digitalnom prostoru Rusije?

- Više od tri četvrtine ruske populacije, što je oko 108 miliona ljudi, koristi internet.

- Rusi su veliki ljubitelji društvenih mreža, ali najviše koriste domaće: VKontakte i Odnoklasinki. Fejsbuk je tek na trećem mestu.

- Još jedna izuzetno popularna društvena mreža u Rusiji je LiveJournal, koju je 2007. godine kupila ruska medijska kompanija SUP Medija.

- Čuvanje podataka ruskih državljana na serverima van zemlje je protivzakonito. Zbog toga je moskovski sud 2016. godine doneo odluku da zabrani mrežu Linkedin. Zabrana je potom i potvrđena, pa ta mreža više ne može da se koristi na teritoriji Rusije.

- Rusija već godinama unazad pokušava da pojača sajber bezbednost korisnika unutar svojih granica, pa je u skladu sa tim pokrenut program RuNet, koji treba da obezbedi da u slučaju globalne krize ključne internet karike ostanu pod kontrolom ruskih organa.

- Kritičari ističu da je RuNet program put ka viziji domaćeg interneta, koji može da bude odsečen od globalne mreže, kao što je to slučaj sa internetom u Kini.

Sudbina Srbije je sada u rukama Hrvatske. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA