Најновије

ВОЈСКА ПРЕУЗИМА ВЛАСТ У ДРЖАВИ СА НУКЛЕАРНИМ НАОРУЖАЊЕМ: ''Пузећи пуч'' захватио земљу

Пакистанска војска почиње полако да преузима власт у земљи, известили су Блумберг и други медији. Неки аналитичари ово називају "пузећим пучем" који прати нагли пад рејтинга премијера Имрана Хана. Стручњаци тврде да пакистански лидер губи популарност успоравањем економског раста, вишим ценама и корупцијским скандалима који укључују људе из његовог најужег круга. У том контексту, ауторитет пакистанске војске расте.

Пакистанска војска (Фото: Министарство одбране Пакистана)

Најмање десетак бивших и садашњих војних лица заузимају истакнуте владине функције у областима економије, енергетике, ваздушног саобраћаја, здравства (што је посебно важно због пандемије коронавируса) итд.

Али што је најважније, подршка војске Имрану Хану и његовом пакистанском Покрету правде је попут ваздуха. Оружане снаге су најмоћнија институција у Пакистану, а Имран Хан се не сматра независном фигуром, већ штићеником пакистанске војске.

Праве газде државе

Када говоримо о пакистанским оружаним снагама, наравно, одмах помислимо на генерала Камара Џаведа Баџву, начелника Генералштаба војске, једног од најутицајнијих људи на свету, према часопису Форбс, а фактички најутицајнијег човека у Пакистану.

Уз његову помоћ, други генерал, Асим Баџва, заузео је топло место поред премијера, поставши његов најближи саветник. Војска није изгубила свој политички утицај ни након великог корупцијског скандала када су новинари целом свету говорили о царству породице Баџва.

Реч је о 99 компанија основаних у САД, Канади, УАЕ и Пакистану. Међу њима су, на пример, франшиза за рад 133 пицерије вредна око 40 милиона долара. Генерално, држава породице генерала Асима је јака око 100 милиона долара, што није у опасности, јер су јаја положена у различите корпе. То се не може рећи за новинара Ахмада Нуранија, који је разоткрио мрежу Баџва. Након објављивања података о финансијама генерала прети му смрт.

Чини се да би особа попут Асима Салима Баџве требало да оде у затвор или прогонство. Уместо тога, дозвољено му је да води стварање Кинеско-пакистанског економског коридора (CPEC), великог инфраструктурног пројекта који је Кина покренула у оквиру Иницијативе '’'Један појас – један пут'’ председника Си Ђинпинга. Трошкови CPEC-а процењују се на 60 милијарди долара.

Тако породица Баџва постаје још утицајнија, богатија и нерањивија. А пакистанска војска ће проширити свој утицај на све провинције земље, све комерцијалне пројекте који се односе на земљу, услуге, безбедност и, што је најважније, односе са Кином. То је додатак чињеници да војска већ контролише Националну управу за ауто-путеве (NHA) и Управу за развој воде и енергије (WAPDA).

Утицај војске ће расти

Многи изражавају незадовољство начином на који се премијер Имран Хан носи са ситуацијом у Пакистану током пандемије. Може се видети да је и сам Хан веома повређен због овога, али не може ништа да учини.

Војска поново преузима контролу над спровођењем политике борбе против коронавируса. Овим правцем руководи генерал-потпуковник Хамуд уз-Заман Хан. Он је тај који посебно контролише новчаник из којег се додељују средства за мере за сузбијање пандемије вируса КОВИД-19.

Пакистанска војска сада регулише транспорт, ваздухопловство, бродарство, инфраструктурне пројекте, телекомуникације, електричну енергију, прераду хране и пољопривреду.

Чини се да се опозицији то можда не би свидело? Заправо, као што је Имран Кхан с правом приметио у своје време, именовање војног особља на важне функције „није злочин“. Међутим, постоје стварни ризици од успостављања војне диктатуре, који нису подложни цивилној влади и укључени су у своју јасну хијерархију. Дакле, „Нови Пакистан“ ризикује да постане попут Северне Кореје: без реформи, без развоја, још више затезања вијака и уклањања демократије.

Међународни аналитичари уверени су да пакистанска војска подржава марионетског премијера управо у циљу спровођења њихових планова и спречавања слабљења положаја војске.

Важно је напоменути да пакистанска војска у свом арсеналу поседује и нуклеарно наоружање, што земљу чини нуклеарном силом.

Какав нови војни савез се ствара, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube