Најновије

ЗАШТО РУСИЈА НИЈЕ ПРИЗНАЛА ДНР И ЛНР, А ПРИЗНАЈЕ АБХАЗИЈУ И ЈУЖНУ ОСЕТИЈУ? Лавров дао одговор (ВИДЕО)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров одговорио је на питање зашто Русија није признала независност ДНР и ЛНР.

Сергеј Лавров (Фото: mid.ru)

У интервјуу за РИА Новости, одговарајући на питање  „зашто Русија не признаје Донбас, а Абхазију и Јужну Осетију признаје?“, Лавров је рекао:

„У Абхазији и Јужној Осетији, када се догодила Сакашвилијева агресија на Цхинвал, није било споразума о ставовима мировних снага, укључујући руске, који би били слични скупу мера из Минска. Није чак ни потписано, већ се једноставно разговарало о документу Медведев-Саркози, који је предвиђао низ корака, али који није потписала Грузија.

А Саркози је, након постизања споразума са нама овде у Москви, одлетео у Тбилиси како би обезбедио за овај документ подршку Сакашвилија. Сакашвили је потписао овај документ, уз само брисање кључних одредби из њега.

Саркози је ово покушао да представи као компромис, али свима је то било сасвим јасно.

Тамо је цео лист почео фразом, са преамбулом: Руска Федерација и Француска Република, желећи да нормализују ситуацију у Закавказју, Грузији, Јужној Осетији и Абхазији нуде следеће: прекид ватре ... Сакашвили је прецртао ово, и испоставило се једноставно, прва тачка је прекид ватре и даље. И од тада Запад захтева да испунимо те споразуме. Па, само сам пример.

У случају Донбаса ситуација је била другачија, а 17-часовни разговори у Минску уз учешће лидера „нормандијског формата“ - председника Оланда, канцеларке Меркел, председника Порошенка, председника Путина - дали су резултат, који два дана касније одобрио је Савет безбедности УН-а без икаквих допуна, без икакве сумње да то треба извршити.

Стога је сада генерално морална и међународна правна истина на нашој и на страни побуњеника.

И верујем да не бисмо смели да пустимо господина Зеленског и читав његов тим, који се извија са удице.

Размотрите изјаву Зеленског, када је већ очајнички желео да преокрене споразуме из Минска, да више нису погодни, али су нам потребни, јер је очување споразума из Минска гаранција да ће и санкције против Русије бити сачуване.

Питамо Запад - како то оцењујете? Стидљиво скрећу поглед и не могу ништа да кажу.

Али мислим да је срамота када се догоди такво ругање међународно-правном документу и када Запад, који је коаутор овог документа и који га је подржао у Савету безбедности УН, покаже потпуну беспомоћност", нагласио је руски министар спољних послова.

О Путиновој коначној одлуци прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube