Најновије

Турска прети Русији због напада на турске војнике у Сирији

Турски министар спољних послова оптужио је Русију за нападе на турске војнике.

Ердоган (Фото: Синхуа/ Правда)

Током конференције за новинаре, турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу не само да је потврдио планове за почетак велике војне операције турске војске у Сирији, већ је оптужио и Русију за смрт турских војника.

Према речима Чавушоглуа, руска страна је одговорна за погибију турске војске у зони илегалне турске војне операције “Маслинова гранчица”, будући да руска страна пружа помоћ сиријским Курдима.

„Оцењујући недавне нападе Сирије на Турску, министар Чавушоглу је рекао:

„Улажемо много напора, посебно у формату Астана, да оживимо Уставну комисију у Сирији. Шеста рунда преговора такође ће почети у Женеви. Ми кажемо да је једино решење у Сирији политичко решење “.

Министар Чавушоглу рекао је да су напади користећи оружје попут пројектила и минобацача почели да се изводе из Сирије на територију коју контролише турска војска. „Распон напада терористичких организација у Турској је око 30 километара.

Посебно након што смо започели операцију Штит Еуфрата, постигли смо споразум са Сједињеним Државама и Русијом. У обе земље терористи су хтели да заузму у овом подручју најмање 30 километара јужно.

Русија је намеравала да повуче припаднике ПКК одавде у областима Тел Рифат и Манбиџ. Нажалост, ова обећања нису испуњена. Тако су Сједињене Државе и Русија одговорне за недавне нападе, нападе на цивиле у региону и на нас.

Зато што нису одржали реч. Шта бисмо требали учинити ако нису одржали своју ријеч, а терористи су појачали нападе на овом подручју? “, – Турско издање “Медиа ЕГЕ” цитира Чавушоглуову изјаву.

Ово није први пут да се појављују оптужбе из Турске, иако ни турски лидер, ни министар одбране, ни Министарство спољних послова ове земље нису дали никакве доказе да је Русија на било који начин повезана са Курдима, а камоли да подржава за Курде.

Штавише, стручњаци оцењују Чавушоглуову изјаву као директну претњу Русији, будући да се руска војна осматрачка места и базе налазе у зони садашње зоне војне операције Турске.

Посебно се поставља питање са којим аргументима Турска наступа у Сирији када је познато да су у тој земљи илегално без дозволе сиријског парламента и председника Асада.

Хути објавили снимке уништења непријатеља код Мариба. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји