Најновије

ПОБЕЖЕ ШИШАНИ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА: ХТШ истерао вођу опасне фракције из Латакије, али рат наставља да бесни (ВИДЕО)

Након споразума са Хаџат Тахрир ал-Шамом (ХТШ), милитанти Џунд ал-Шама повукли су се из подручја Латакије. Међутим, сукоби у тој области се настављају.

Шишани (Фото: Твитер)

Локални извори су известили да се вођа фракције Муслим ал-Шишани, у пратњи својих 70 милитаната, договорио о примени примирја са Ал-Нусром, која је покренула безбедносну кампању усмерену на седиште његове фракције у тој области, изазивајући насилне сукобе између две странке.

Након појачања Ал-Нусре послатог у подручја распоређивања групе, било у Туркменској планини у Латакији или у Џиср ал-Шгуру на југозападу Идлиба, ал-Шишани се предао како би прекинуо сукобе и напустио то подручје не потврдивши која ће му бити следећа дестинација.

Међутим, одлука ал-Шишанија није зауставила крвопролиће. Борбе у области Џабал ат-Туркман на северу Латакије се настављају други дан заредом.

Офанзива ХТШ-а је била усмерена на фракцију Џунд Алах, коју углавном чине џихадисти из Азербејџана и коју предводи Абу-Фатима ал-Турки. ХТШ, де факто владар Идлиба, оптужио је фракцију да регрутује милитанте из екстремистичке организације Хурас ал-Дин, које ХТШ тражи.

Према извештајима, Џунд Алах је током сукоба изгубио митраљез великог калибра, јер је једног од милитаната групе заробио ХТШ.

Џунд Алах је објавио саопштење, окривљујући ХТШ за тиранију, рекавши да је претходно циљао своје милитанте како би доминирао у подручјима њиховог распоређивања, из којих су се повукли како би спречили крвопролиће. Заузврат, ХТШ је одговорио да милитанти те фракције гађају турске снаге у Идлибу.

ХТШ, који је класификован на листи међународног тероризма, већ се борио против Икват ал-Манхаја, џихадистичке фракције, која је раније била у савезу с њом у покушају да искључиво доминира у подручјима свог распоређивања на северозападу Сирије.

Појачава се веза Војно - поморске Флоте Русије на Средоземном мору. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји