Најновије

ОФАНЗИВА ХУТА НЕ СТАЈЕ: Саудијска колација пред сломом, пад града Мариба доноси још нешто вредније (ВИДЕО)

Јеменски побуњеници из Ансаралаха се сваким даном све више приближавају граду Марибу. Дана 28. октобра, они су завршили други део своје операције "Пролеће победе" и остварен је велики успех, рекао је портпарол покрета бригадни генерал Јахја Сари.

Хути (Фото: Јутјуб)

Хути су објавили да су области Џуба и планина Мурад у јужном Марибу одузете из руку снага које подржава Саудијска Арабија током друге фазе операције. Џуба је заузета силом, док су просаудијски борци променили страну после споразума са локалним племенима која су прекинула савез са Ријадом.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом извела је десетине ваздушних напада на снаге Хута у Џуби и оближњим областима током последњих неколико дана. Ипак, борци групе су наставили да напредују. Снаге које подржава Саудијска Арабија нису показале прави отпор упркос снажној ватреној подршци коалиције. Као резултат тога, 11 од 14 округа у Марибу је у рукама Хута.

Раније овог месеца, борци групе стигли су до западне периферије града Мариба. Борци су такође остварили озбиљне успехе у јужном делу Мариба и у оближњој провинцији Шабва.

Први део операције окончан је огромним успехом, према изјавама Хута. Почело је средином октобра и резултирало је заузимањем 3.200 квадратних километара територије, укључујући округе Усајлан, Бајхан и Аин у Шабви, као и округе Хариб и Абдија у Марибу.

Портпарол Ансаралаха је такође рекао да је током операције убијено 550 бораца које подржава Саудијска Арабија, 1.200 је рањено, а 90 других је заробљено. Снаге противваздушне одбране Хута извеле су 296 удара и успеле да оборе четири дрона коалиције предвођене Саудијском Арабијом.

Ракетне снаге су извеле 95 напада на снаге које подржава Саудијска Арабија у Јемену и 35 напада на Саудијску Арабију. Са друге стране, дронови Хути извели су 161 напад на саудијске циљеве у Јемену и 117 напада на само Краљевство.

Неки од убијених бораца су наводно били чланови ћелија Ал Каиде и ИД у Шабви и Марибу, који су уживали подршку коалиције предвођене Саудијском Арабијом. Ратни авиони коалиције предвођени Саудијском Арабијом извели су више од 705 ваздушних напада на Шабву и Мариб како би зауставили Хуте. Други део операције био је подвргнут још стотинама ваздушних напада.

Главни циљ групе су главни град покрајине и оближња нафтна поља. После најновијих постигнућа и подстицаја које су Хути добили, заузимање Мариба је врло реалан циљ који се може постићи у релативно кратком временском року.

Маневар руског МиГ-31 код Аљаске показао борбену готовост САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји