Најновије

НОВО ОКЛОПНО ВОЗИЛО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Упознајте ''Вихор'' (ВИДЕО)

Компанија Технички ремонт Братунац (ТРБ) представила је прототип новог мултифункционалног возила "вихор". "Вихор" је лако тактичко возило, које је направљено у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Вихор (Фото: Јутјуб)

Возило је тешко испод шест тона, има балистичку и противминску заштиту као и "Деспот", али је, за разлику од њега, дупло лакше, задржавајући све балистичке карактеристике. Предвиђено је за пет људи. Из компаније ТРБ су навели да је возило базирано на модуларној шасији.

"Вихор је пројектован за 2+2 или 2+3 члана посаде, смештена у засебној балистички заштићеној капсули. Покреће га дизел мотор минималне снаге 200кW, 6-степени аутоматски мјењач, двостепени разводник погона, а од опреме А/Ц, вентилација, камере, џи-пи-ес, ПП систем, отворе за дејствовање из возила, носаче наоружања, светлосна и звучна сигнализација", наводи се у саопштењу.

Већински власник ТРБ-а Славен Ристић нагласио је да су у развоју возила "Вихор" интегрисани и уважени сви захтеви које је Специјална антитерористичка једница МУП-а Републике Српске имала.

Ристић додаје да су и "Деспот", а сада и "Вихор", концептуална возила која нису рађена на платформама комерцијалних возила.

Наводи и да су ТРБ возила комплетно развијена уз коришћење најновијих компоненти и оног што војна техника и индустрија нуди на тржишту.

"Лиценце су наше у потпуности и развој наших људи и инжењера, као и радника који су доказано стасали да понесу епитет правих конструктора најмодерније војне технике у области возила, тј. точкаша", рекао је Ристић.

"Деспот" много већи

Борбена маса возила "Деспот" је 14 тона, корисна носивост три тоне, у унутрашњем простору има места за превоз три члана посаде и до шест полицајаца или војника, максималном брзином од 120 километра на час.

Први прототип представљен је у Бањалуци 9. јануара 2019. године, на паради поводом Дана Републике Српске.

Ове године на дефилеу поводом дана Републике Српске приказано је 10 возила, од чега пет са даљински управљивим борбеним станицама (ДУБС).

Произвођач је дефинисао да "Деспот" има заштиту која омогућава заштиту од дејства зрна калибра 7,62x39 милиметара са раздаљине од 30 метара, односно експлозију мине са шест килограма експлозивног пуњења.

О погибији српског добровољца у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС/РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји