Најновије

САД тајно тестирале хиперсоничну ракету, прећутали због Русије

САД су средином марта тестирале хиперсоничну ракету у тајности, како би избегле ескалацију тензија са Русијом, преноси Си-Ен-Ен.

Америчка ракета (Фото: Јутјуб)

Упућени безбедносни званичник рекао је да је хиперсонична ракета ХАВЦ лансирана са бомбардера Б-52 са западне обале.

Тестирање је уследило неколико дана након што је Русија саопштила да јекористила хиперсоничну ракету Кинжалтоком интервенције у Украјину, када је гађала складиште муниције у западној Украјини.

У време тестирања хиперсоничне ракета САД, амерички председник Џозеф Бајден се припремао за посету НАТО савезницима у Европи, укључујући посету Пољској, где се састао са украјинским министрима спољних послова и одбране, наводи Си-Ен-Ен.

Како се наводи, САД су биле опрезне како не би предузеле кораке који би могли да доведу до додатне ескалације тензија између Вашингтона и Москве.

САД су такође у петак отказале тестирање интерконтиненталне балистичке ракете. Ставиле су поново акценат на хиперсонично оружје након што су Кина и Русија последњих месеци успешно тестирале ту врсту оружја, што је у Вашингтону појачало забринутост да САД заостају у војној технологији за коју се сматра да ће бити одлучујућа у будућности.

Колико се украјинских маринаца предало у Мариупољу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји