Најновије

БИВШИ НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА РУСИЈЕ: Револуција у артиљерији

Једноставни кинески комерцијални квадрокоптери направили су праву револуцију у употреби традиционалне топовске и ракетне артиљерије, изјавио је бивши начелник Генералштаба Оружаних снага Русије (2004-2008), генерал армије Јуриј Балујевски.

Руска артиљерија (Фото: Министарство одбране Русије)

Раније у августу, концерн Алмаз-Антеј најавио је стварање новог мултифункционалног дрона. Према речима стручњака са којима је разговарала агенција РИА Новости, може се користити за извиђање и одређивање циљева током војне специјалне операције у Украјини.

„Једноставни комерцијални квадрокоптери кинеске производње направили су праву револуцију у употреби традиционалне топовске и ракетне артиљерије, готово у потпуности решивши вековни проблем извиђања, циљања и прилагођавања артиљеријске ватре“,наводи Балујевски у предговору своје књиге  „Туђи ратови – нова парадигма“, која је објављена у среду..

Генерал је приметио да је при подешавању уз помоћ дрона који стално лебди изнад циљаног подручја постало могуће користити артиљерију са конвенционалним пројектилима са тачношћу и ефикасношћу која се може упоредити са гађањем прецизно навођеном муницијом. Конкретно, бропројектила и топова потребних за уништење циљева се нагло смањио.

„Ово је, иронично, допринело враћању (највероватније, још увек привремене) традиционалне артиљерије на пиједестал бога рата у значењу које је упоредиво са њеном вредношћу током Првог светског рата. Како је један од репортера исправно рекао, Квадрокоптер Mavic кинеске компаније DJI постао је у принципу прави симбол модерног рата“, рекао је Балујевски.

Исто се, по његовом мишљењу, може рећи и за једноставне и јефтине беспилотне летелице типа авиона, као што је Орлан-10 руске производње, чија је додатна предност што су опремљени бензинским моторима уместо електричним, што значајно повећава трајање боравка у ваздуху.

„Нема сумње да интеграција беспилотних летелица са високопрецизним наоружањем још није исцрпила све могућности“, закључио је бивши начелник Генералштаба.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube