Најновије

ШТА СЕ ДЕШАВА У ИРАНУ? Хаос, нереди, Курди и страни провокатори данима потресају земљу

Иран већ данима потресају немири, а повод за то је била смрт курдске девојке под нејасним околностима након што је ухапшена јер није носила неправилно хиџаб. Опозиција и западне невладине организације оптужиле су иранску полицију да ју је убила, што Техеран пориче. Иран је истакао да су протести и нереди инспирисани и подстакнути споља од стране монархиста и иранских опозиционара који седе у иностранству и на Западу.

Иран (Фото: Јутјуб)

Демонстранти користе оружје против полицајаца. Власти растерују демонстранте. Има на десетине жртава, како међу активистима, тако и међу припадницима снага безбедности. Немири су захватили 16 од 31 покрајине земље и најмање 46 насеља. Против власти су устале антивладине групе у иранским провинцијама Курдистан, Хузестан и Систан-Белучистан. Курдске оружане формације почеле су да нападају граничне прелазе у пограничним регионима Ирана. Због тога је Исламска револуционарна гарда прошле суботе покренула операцију против курдских сепаратиста користећи артиљерију и дронове.

На југоистоку Ирана, у провинцији Систан-Белучистан, јуче су настављени сукоби са снагама безбедности. Погинуло је 19 људи, укључујући пуковника Исламске револуционарне гарде. Још 20 људи је повређено.

Ирански обавештајци су у међувремену ухапсили 9 странаца. Приведени су држављани Немачке, Француске, Холандије, Италије, Пољске и Шведске, наводи се у саопштењу. Они су или директно учествовали у протестима и њиховом подстицању, или су деловали прикривено у позадини. Иранске обавештајне службе нису дале додатне детаље о ухапшеним Европљанима.

О неслагању у руским редовима прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји