Најновије

ХЛАДАН ТУШ ЗА КИЈЕВ: ЕУ објавила лошу вест за Украјину

Европска унија је обавестила земље чланице да је мало вероватно да ће испунити своје обећање да ће Кијеву обезбедити милион граната до марта 2024. године, пренео је Блумберг, позивајући се на обавештене изворе.

Украјина (Фото: Pixabay)

„ЕУ је обавестила државе чланице да је мало вероватно да ће блок испунити своју обавезу да Украјини обезбеди милион артиљеријских метака, што компликује способност Кијева да одржи корак са руском производњом“, наводи се у ;lanku.

Како наводи агенција, спољна политика Европске уније је ове недеље обавестила дипломате о ситуацији. Планирано је да ЕУ у року од годину дана пребаци гранате у Украјину – прво из постојећих залиха, а затим кроз заједничке куповине и повећање производних капацитета.

До сада су, како пише Блумберг, савезници остварили само 30 одсто циља у оквиру ове иницијативе.

Како је крајем октобра након састанка у Луксембургу рекао шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, министри спољних послова земаља чланица ЕУ нису могли да се договоре о додели новог финансијског пакета за војну помоћ Кијеву.

Европска комисија је у септембру предложила издвајање додатних 50 милијарди евра (17 милијарди грантова и 33 милијарде кредита) за период од 2024. до 2027. године за стварање посебног фонда за финансирање реконструкције и модернизације Украјине. Истовремено, како је рекао потпредседник ЕК Валдис Домбровскис, од следеће године европска помоћ неће бити безусловна – да би је примиле, кијевске власти морају да припреме план реконструкције, укључујући реформе и инвестиције.

О мировном споразуму у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube