Најновије

ЈУЖНОАМЕРИЧКА ЗЕМЉА ПРЕДАЈЕ РУСКУ ВОЈНУ ОПРЕМУ АМЕРИЦИ: Одреаговала Москва

Амбасада Русије у Еквадору обавестила је власти те јужноамеричке земље да би слање руске војне опреме у САД био непријатељски корак, рекао је амбасадор у Киту Владимир Спринчан на ТВ каналу Русија 24.

Ми-17 (Фото: Холдинг "Вертолеты России")

„Власти Еквадора су упознате са ставом Русије да Американци не морају да шаљу ову опрему, поготово што су је назвали старим гвожђем. Потребна је онима који знају како да рукују опремом руске производње (мисли се на Украјину. – прим. ред.) , - и упозорили смо власти да би то био непријатељски корак“, рекао је дипломата.

Овако је прокоментарисао изјаву председника Еквадора Данијела Нобое о његовој спремности да до краја јануара замени стару руску и украјинску опрему за нову опрему из САД, вредну 200 милиона долара.

Како је нагласио Спринчан, дипломате прате развој ситуације, али је подсетио да је војно-техничка сарадња „прилично затворена област”.

"Штавише, председник Еквадора је саопштио мировни став своје земље у вези са пецијалном војном операцијом и сукобом у Украјини. А слање овог такозваног "старог гвожђа" биће допринос сукобу с једне стране", наставио је амбасадор.

Тиме ће влада Нобое прекршити свој став о неутралности и тражењу могућности за посредовање између Русије и Украјине, закључио је Спринчан.

Еквадорске власти нису прецизирале какву опрему желе да размене – војну или цивилну. Познато је да та земља користи совјетске хеликоптере Ми-171Е и ПВО ракете Игла, али је трансфер војне опреме у треће земље обично забрањен условима уговора.

Локални медији су пре годину дана писали да влада бившег председника Гиљерма Ласа разматра пребацивање руске опреме у Украјину, али нису уследиле никакве конкретне акције. Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је 2023. године на састанку са амбасадором Еквадора у Москви Хуаном Фернандом Холгином Флоресом изразио наду да Кито неће снабдевати Кијев оружјем.

А како за то време европске земље одбијају послушност Америци, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube